Sveže

Predsednik republike slavnostni govornik na včerajšnji slovesnosti ob današnjem državnem prazniku v Črenšovcih

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je bil včeraj v Črenšovcih slavnostni govornik na slovesnosti ob državnem prazniku. Pred slovesnostjo je že tradicionalno, osmič zapored, položil venec k spomeniku duhovnika, domoljuba Jožefa Klekla starejšega.
Občina Črenšovci je v sodelovanju s Kulturno-turističnim društvom Črenšovci ob današnjem državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom včerajšnjo nedeljo ob 17.00 pred Kleklovim domom v Črenšovcih pripravila osrednjo občinsko prireditev s krajšim kulturnim programom, na kateri je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor pred spomenik Jožefa Klekla st. položil venec in nagovoril zbrane. Ob današnjem prazniku bo sicer Pahor že tradicionalno v počastitev državnega praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom priredil dan odprtih vrat v Predsedniški palači.

Predsednik Pahor je v nagovoru v Črenšovcih poudaril tudi pomen dogodkov in dejanj posameznikov izpred dobrih 100 let in potegnil nekaj vzporednic z današnjim časom. Pahor je še dejal, da se tako Kleklu v svojem in imenu države že osmo leto zapored zahvaljuje za njegov in prispevek njegovih sonarodnjakov za veličasten in prelomen dogodek v naši narodni zgodovini, za združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Zahvalil se je tudi poslancu Jožefu Horvatu, da je pred petnajstimi leti z argumenti prepričal državni zbor, da je 17. avgust razglasil za državni praznik.

To je eno najpomembnejših poglavij v slovenski zgodovini, ki je skupaj s suvereno oblastjo in ljudsko enotnostjo omogočalo razglasitev samostojne in neodvisne države leta 1991, je poudaril Pahor in dodal, da lahko s to državo na prihodnost gledamo z neko mero optimizma in upanja. Svoj nastop je namenil tudi aktualnim razmeram povezanim s širjenjem novega virusa. Gre za krizo, ki, kot je dejal, preizkuša našo odgovornost in sposobnost sodelovanj, ne samo med političnimi in drugimi institucijami, ampak gre za čisto človeško upanje in zaupanje.

Zbrane je nagovoril tudi pomurski poslanec Jožef Horvat. Zahvalil se je Pahorju, da kot prvi predsednik vsako leto obišče Črenšovce. Poudaril je, da danes bolj kot kdajkoli razumemo, kaj takšni dogodki pomenijo. Županja Vera Markoja je v nagovoru spomnila na velikane slovenskega naroda in se spomnila tudi na sto let od podpisa Trianonske pogodbe. Dejala je, da je pomemben skupni mir in sožitje ter medsebojno spoštovanje s sosednjimi narodi. Na slovesnosti je županja Markojeva podelila tudi priznanji za dosežke na kulturnem področju. Prejela sta ga gledališčnika Domen Zver in Miha Zelko, ki velikokrat popestrita številne občinske prireditve.