Sveže

Predsednik madžarskega parlamenta v Dobrovniku

Na povabilo predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza je 17. in 18. februarja 2016 na uradnem obisku v Republiki Sloveniji predsednik Državnega zbora Madžarske László Kövér. Včeraj se je mudil v Dobrovniku.

Včeraj, 17. februarja 2016, je v Dobrovniku pred začetkom uradnega obiska predsednika Državnega zbora Madžarske predsednika Državnega zbora Madžarske, Lászla Kövéra, sprejel predsednik Sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horváth. Popoldan je sledil sprejem pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju v Predsedniški palači v Ljubljani. V Gradu Brdo pa je imel še isti večer predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez s predsednikom Državnega zbora Madžarske pogovor na štiri oči.

Pogovor je potekal predvsem o financiranju manjšin, saj kot pravijo pri občinskih samoupravnih narodnih skupnostih, le to ni zadovoljivo. Horváth je med drugim zatrdil, da želijo, da bi samoupravne narodne skupnosti prejemale 70 odstotkov sredstev od celote, ki jo za to prejmejo občine. Vlada je sicer pripravila novo uredbo o financiranju. Pogovor pa je tekel tudi o železniški povezavi med Rédicsem in Lendavo, kar je sicer že več kot deset let star in neuresničen načrt.