Ostalo

Pred nami vikend kot nalašč za izlete. Vroče bo!

Pred nami je še en poletno topel konec tedna s temperaturami, ki bodo zelo verjetno presegle rekorde izpred enega tedna. V sredi tega tedna se je ozračje nekoliko ohladilo, prevladoval je veter, vendar pa se nam obeta vrnitev poletnih temperatur med petkom in ponedeljkom popoldne.
Napoved za nedeljo obeta izjemno visoke temperature v nekaterih delih Slovenije, s pričakovanim preseganjem aprilskih rekordov. Meteorološki modeli kažejo možnost, da se v nižjih legah vzhodne in jugovzhodne Slovenije temperature dvignejo nad 30 stopinj Celzija. V kolikor napoved drži, bi to pomenilo preseganje dosedanjega slovenskega rekorda za najvišjo aprilsko temperaturo, ki znaša 30,6 stopinje Celzija, poroča Meteoinfo.

Seveda, na takšne temperature v tem času leta nismo navajeni, kljub temu, da smo v preteklosti že doživeli visoke temperature v aprilu, vendar bi preseganje dosedanjega rekorda predstavljalo pomemben mejnik. Ta rekordni vročinski val lahko prinese tudi nekaj izzivov, zlasti v smislu varovanja pred visokimi temperaturami in prekomernim izpostavljanjem soncu. Pričakovana temperatura bi lahko vplivala na številne vidike vsakdanjega življenja, vključno z delom na prostem, aktivnostmi na prostem in uporabo klimatskih naprav.

Za Slovenijo, ki je znana po svoji raznoliki in včasih nepredvidljivi klimi, bi to lahko bil opozorilni znak o vse večjih vplivih podnebnih sprememb. Kljub temu pa bi bilo treba preseganje rekorda obravnavati z znanstvenega stališča, da bi bolje razumeli, kako se podnebje v regiji spreminja in kako se nanj ustrezno odzvati.

Danes bo pretežno jasno, zjutraj je predvsem na jugovzhodu bilo pretežno oblačno. V hribovitem svetu bo čez dan nastalo nekaj plitke kopaste oblačnosti. Jutranje temperature so bile od 5 do 11, najvišje dnevne pa bodo od 22 do 25, na Goriškem celo do 27 stopinj Celzija, poroča ARSO. V soboto in nedeljo bo torej sončno in zelo toplo za ta čas. In vremenska slika? Nad večjim delom Evrope je območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka k nam postopno spet toplejši in bolj suh zrak.