Ostalo

Pred nami so dnevi s povečano gostoto prometa

Ta konec tedna in preostanek meseca do začetka šolskega leta policisti ocenjujejo kot bolj rizična za možno poslabšanje stanja prometne varnosti zaradi zgostitev na cestah in povečanih prometnih tokov, zaradi česar policisti izvajajo intenzivne aktivnosti za zagotavljanje čim boljše varnosti v cestnem prometu.
Po trenutnih statističnih podatkih je policija obravnavala za 10 odstotkov več prometnih nesreč kot v enakem obdobju lani. Umrlo je 63 udeležencev, v enakem obdobju lanskega leta pa 69. V letošnjem letu se je za 5 odstotkov povečalo število prometnih nesreč s hudimi posledicami (za 27 več) in za 11,5 odstotka število prometnih nesreč z lažjimi telesnimi posledicami (za 366 več). V lanskem letu je npr. med 13. in 31. avgustom umrlo kar 11 udeležencev.

Pred nami je podaljšan konec tedna, ko se bo veliko ljudi odpravilo na različne destinacije po Sloveniji ali v tujini. Zaradi prazničnega ponedeljka bo v dopoldanskem času povečan promet proti romarskim krajem. Poleg aktivnosti, povezanih s turistično sezono in akcijo Hitrost, pa policija svoje aktivnosti usmerja tudi na ostala področja, kot je npr. nadzor tovornega prometa in avtobusov.

Tovorna vozila in avtobusi so namreč specifična prevozna sredstva, ki zaradi svoje velikosti, teže in drugih karakteristik pomenijo veliko nevarnost za druge udeležence v cestnem prometu, če so kršena cestnoprometna pravila. S svojimi aktivnostmi želimo opozoriti na to, kako pomembno je pravilno ravnanje v prometu in vplivati na voznike, da upoštevajo predpise.

Upravičenost tovrstnih nadzorov potrjujejo tudi statistični podatki. Do 31. julija 2022 so bili vozniki tovornih vozil udeleženi v 1.562 prometnih nesrečah. Povzročili so jih 895, oziroma 57 odstotkov od vseh nesreč, v katerih so bili udeleženi. V posledicah teh nesreč je življenje izgubilo 5 oseb, od tega štirje vozniki tovornih vozil, 19 oseb je bilo hudo poškodovanih, 176 oseb pa lažje poškodovanih.

Vozniki tovornih vozil so 24 prometnih nesreč povzročili pod vplivom alkohola, od tega dve smrtni prometni nesreči. Najpogostejši vzrok pri prometnih nesrečah, ki jih povzročijo vozniki tovornih vozil, je v zadnjih petih letih nepravilen premik z vozilom. Na drugem mestu je nepravilna stran/smer vožnje in neustrezna varnostna razdalja.

Prav tako je potreben nadzor tudi nad vozniki avtobusov, kar kaže nedavna tragična prometna nesreča na Hrvaškem. Kljub temu, da gre pri takšnih prometnih nesrečah lahko za splet okoliščin, moramo storiti vse, da tveganja zmanjšamo na minimum, zato v nadzorih med drugim preverjamo tehnično brezhibnost avtobusov, spoštovanje prometnih pravil ter pravil o obveznih počitkih in odmorih pri voznikih avtobusov.

V letošnjem letu so bili vozniki avtobusov udeleženi v 173 prometnih nesrečah. Povzročili so jih 44, oziroma 25 odstotkov od vseh nesreč, v katerih so bili udeleženi. V prometnih nesrečah z udeležbo avtobusa sta bila letos lažje poškodovana dva voznika, med potniki pa sta bila dva potnika hudo poškodovana, 39 potnikov pa se je lažje poškodovalo.