Ostalo

Pred nami nov vročinski val, temperature krepko čez 30

Po tem, ko je bilo včeraj vroče le na Primorskem, tako bo tudi danes, bo v prihodnjih dneh vroče tudi pri nas. Vročinski val bo vrhunec dosegel ob koncu tedna. Pozor! Beležili bomo veliko toplotno obremenitev, kar bodo najbolj občutili otroci, starejši ter kronični bolniki.
Po rahli osvežitvi, ki je za nami, se bo nad našimi kraji živo srebro vnovič dvignilo v višave. Danes bo jasno. Jutranje temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem do 23, najvišje dnevne od 29 do 32, na Goriškem do 35 stopinj Celzija. V sredo bo jasno in še bolj vroče. V četrtek bo sončno, popoldne ali zvečer je moč pričakovati posamezne vročinske nevihte.

Od petka do ponedeljka bodo naši kraji v šibkem območju visokega zračnega tlaka. V višinah bo prevladoval veter zahodnih smeri. K nam bo pritekal zelo topel in razmeroma suh zrak. V torek ali sredo nas bo predvidoma prešla vremenska motnja. Tudi prihodnji teden je mogoče pričakovati visoke temperature. Po nižinah bodo najvišje dnevne temperature večinoma med 32 in 38 °C. V torek ali sredo se bo znova povečala verjetnost za vročinske nevihte, vročina pa naj bi nekoliko popustila.

Nad zahodno in srednjo Evropo ter Balkanom je območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka nad naše kraje s severozahodnimi vetrovi topel in suh zrak. Jutri Nad srednjo Evropo ter Balkanom je območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka nad naše kraje s severnimi vetrovi topel in suh zrak. Včeraj in danes je vpliv vremena na počutje ugoden. UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost med 8 in 9, v gorah pa okoli 10.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v napotkih prebivalcem ob vročinskih valovih opozarjajo, da lahko dolgotrajnejša izpostavljenost visokim temperaturam povzroči kožne izpuščaje, vročinske krče, izčrpanost, omedlevico in v skrajnem primeru vročinsko kap. Še posebej ogroženi so dojenčki in majhni otroci, starejši, duševno prizadeti ter ljudje s kroničnimi obolenji, predvsem srčni bolniki in tisti s povišanim krvnim tlakom.