Sveže

Pred nami nižje jutranje temperature, jutri lahko pričakujemo sneženje do nižin, nekaj težav bodo imeli alergiki

Pred nami so nekoliko hladnejši dnevi, jutri lahko pričakujemo celo sneg do nižin. Pošiljka seveda ne bo velika, bo je pa za vzorec. Dnevne temperature bodo sicer nekoliko ugodnejše, se pa bodo temperature pričele “popravljati” čez vikend. Alergiki, zrak bo v prihodnjih dneh obremenjen s cvetnim prahom breze in gabra.
Zadnje dni so naši kraji bili pod vplivom zelo tople zračne mase, denimo v četrtek se je temperatura zraka po nižinah povzpela celo nad 26 stopinj Celzija. Povprečna temperatura zraka je za okoli 10 stopinj Celzija višja od dolgoletnega povprečja. Toplemu vremenu je sledila tudi vegetacija, ki je pohitela z razvojem. Marsikje je zgodnje sadno drevje že v razcvetu. Obdobje zelo toplega vremena se je končalo minuli petek. Zadnje napovedi kažejo, da bo zima v tem tednu močneje zamahnila z repom, predvsem jutri je pričakovati sneženje do nižin.

Polarna zračna masa nas je dosegla že v noči na soboto. Nov in bistveno bolj izrazit prodor mrzle zračne mase iz severa Evrope ter Arktike pa nas bo dosegel v noči na torek. Zelo hladna zračna masa bo zelo hitro in brez izrazitejšega predhodnega segrevanja preplavila tudi naše kraje. To se bo zgodilo zaradi velike razlike v zračnem tlaku nad severno polovico Evrope ter posledično močnega severnega vetra. Hladno vreme z možnostjo snežnih ploh bo prisotno tudi v nadaljevanju tedna. Precej verjetno je, da bomo po nižinah izmerili negativne jutranje temperature.

Jutranje temperature se bodo gibale med -2 in 3 stopinje Celzija, dnevne med 7 in 16.

S cvetnim prahom je bila najbolj obremenjena druga polovica tedna. V zadnjih dneh smo zabeležili nizko obremenitev z brezo, obremenitev s sorodnim gabrom je 26. in 28. marca že dosegla visoko vrednost. Nadaljuje se sezona jesena, obremenitev je bila nizka do srednje visoka. V zraku je bila občasno povišana tudi obremenitev s topolom, javorjem, cipresovkami in tisovkami. Obremenitev z jelšo je bila nizka do srednje visoka, občasno smo izmerili še nizko obremenitev z lesko in vrbo. Prihajamo v drugo obdobje višjih obremenitev zraka po izteku sezone leske in jelše. Začela se je sezona pojavljanja cvetnega prahu breze in gabra, obremenitev bo v ugodnem vremenu hitro narasla.

Sezona jesena se nadaljuje, nekateri posamezniki, preobčutljivi na cvetni prah oljke imajo lahko v tem obdobju zdravstvene težave. Obremenitev bo lahko dosegala visoke vrednosti. V zraku bo še cvetni prah nizko alergenih vrst: topola, različnih vrst vrb, bresta, javorja, cipresovk in tisovk.