Ostalo

Pred nami je teden s temperaturami čez 30 stopinj Celzija

V skladu z napovedmi, je konec julija nastopil letošnji prvi vročinski val, ki pa se bo nadaljeval še ves teden, ki je pred nami. Jutranje temperature se bodo približale dvajsetici, dnevne pa se bodo dvignile čez trideset.
Vročinski val, katerega smo deležni tudi v naših krajih, je zajel celotno Evropo. Še celoten teden, ki je pred nami, se bodo dnevne temperature dvignile nad 30 stopinj Celzija, po napovedih pa bi najtopleje utegnilo biti v sredo oz. četrtek, ko se bo živo srebro povzpelo vse do 35 stopinj Celzija. Že sicer pa se bo temperatura v preostalih dneh gibala med 30 in 33 stopinj Celzija. Zgodnje jutranje temperature bodo okrog 18 stopinj Celzija. Naši kraji so pod vplivom visokega zračnega tlaka. Od severovzhoda k nam priteka zelo topel in bolj suh zrak.

Povišane bodo lahko tudi koncentracije ozona

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočamo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočamo, da se izogibajo naporov v času trajanja previsoke koncentracije.

Pijte veliko tekočine, ne alkohola in pazite na hrano!

Bodite pozorni na kakovost hrane, ki se v vročini hitreje pokvari, zato je večja verjetnost zastrupitve. Živila naj bodo v hladilniku, predvsem mesni, jajčni in mlečni izdelki. Sadje in zelenjavo pred uživanjem dobro umijte.

Na splošno, ne pozabite na večje količine brezalkoholnih pijač -predvsem vode. Pri sebi imejte vedno stekleničko vode. Če se pretirano potite, popijte manj kave, alkohola in drugih snovi, ki pospešujejo izločanje vode iz telesa.

Zunanje fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure, omejite športno aktivnost, med katero spijte od dva do štiri kozarce brezalkoholne pijače na uro, najbolje izotonike za nadomestek soli in mineralov, ki jih izgubljate s potenjem.

Poskrbite tudi za živali!

Različne živali v vročih poletnih dneh potrebujejo oskrbo. Ne pozabimo na obilico vode, hrano in primeren prostor v senci ali hladnem prostoru. To na splošno velja za vse živali, ne le za pse in mačke, ki so kot domače živali najpogostejši. Živali nikakor ne puščajte v avtomobilih.