Ostalo

Pred nami je sončen vikend, za dež obstaja majhna verjetnost

Pred nami je (načeloma) sončen vikend. Temperature se bodo gibale med 25 in 30 stopinjami, dnevi pa bodo kot nalašč za aktivnosti na prostem. Nekaj dežnih kapelj bi nas utegnilo obiskati v soboto, a je verjetnost majhna.
Danes bo jasno, zjutraj je bila ponekod po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature so bile od 12 do 18, ob morju do 20, najvišje dnevne od 29 do 33 stopinj Celzija. V soboto bo pretežno jasno in še nekoliko bolj vroče. Popoldne in zvečer bodo na severu že lahko nevihte, ki se bodo v noči na nedeljo razširile proti jugu. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno in hladneje, občasno se bodo pojavljale padavine.

Nad Alpami krepi območje visokega zračnega tlaka. Z zahodnimi vetrovi doteka k nam postopno toplejši in vse bolj suh zrak. Jutri Nad severnim Atlantikom je izrazito ciklonsko območje, nad večjim delom Evrope pa prevladuje območje visokega zračnega tlaka. Nad naše kraje z vetrovi zahodnih smeri doteka zelo topel in suh zrak.

V nižinah poteka druga polovica sezone cvetnega  prahu pelina, obremenitev bo nizka do srednje visoka v neposredni bližini rastlin lahko še visoka. Obremenitev s cvetnim prahom ambrozije bo nizka do srednje visoka lokalno lahko visoka predvsem v področjih z večjo pogostostjo rastline. V SV Sloveniji bo obremenitev visoka. Poletne nizke obremenitve s cvetnim prahom trav se bodo nadaljevale. V zraku bo cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk in večje količine kopriv, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje.