Ostalo

Pred nami drugi vročinski val

Če vam je bilo v preteklih dneh zelo vroče, se vam bo v prihodnjih dneh še bolj. Včeraj so bile maksimalne temperature do 32-33 stopinj Celzija, v prihodnjih dneh se bo živo srebro povzpelo do 35. soncu se neposredno ne izpostavljajte in pijte veliko vode!
Včeraj čez dan smo kljub sončnemu, soparnemu in vročemu vremenu bili deležni nekaj kopaste oblačnosti, ki je za nekaj trenutkov ohladila ozračje okoli nas. Jutri bo večinoma sončno. Popoldne in zvečer lahko nastanejo vročinske nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 35 stopinj C.

Sicer pa so pred nami pasje vroči dnevi. Danes in jutri se bo živo srebro dvignilo do 34 stopinj Celzija, v nedeljo do 35 stopinj Celzija, v ponedeljek pa bomo, kot kaže, izmerili kar 36 stopinj Celzija. V torek se bo temperatura za vsaj dve stopinji znižala, že v sredo pa še dodatno padla, na 29, pričakovati pa je moč tudi nekaj dežja. Jutranje temperature se bodo gibale med 17 in 20 stopinj Celzija.

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje sicer pravijo, da se deset dni po koncu prvega, začenja drugi vročinski val v tem poletju. Kaže, da bo po jakosti in trajanju podoben prvemu. Ob vročinskem valu bo konec tedna južno Evropo v višjih slojih ozračja dosegel tudi puščavski prah iznad Sahare.

Se zdravite za hipertenzijo? Bodite pazljivi! Pijte tudi veliko tekočine!

Ljudje, ki uporabljajo določena zdravila za zdravljenje hipertenzije, bi morali upoštevati, da je ob vročem vrmenu treba zmanjšati odmerek, opozarjajo strokovnjaki. Že sicer pa je v taki vročini potrebno piti veliko vode, gibanje na prostem omejiti na zgodnje jutro ali na večer, odkrite dele telesa pa pokriti, vključno z glavo, katero pokrijemo s kapo. Tudi pretirana uporaba klimatskih naprav ni priporočljiva.