Ostalo

POZOR! Goljufi so se spomnili novega pristopa za prevaro z rezervacijami apartmajev

Na spletu se je pojavil nov primer prevare, ki vas lahko drago stane. Tokrat so se nepridipravi domislili “Booking prevare.” Gre za t.i. phishing napad, ki je precej poznan praktično povsod na svetu, vsako leto pa mu nasede veliko število uporabnikov.
Varni na internetu opozarjajo na pojav “booking prevare”. “Goljufi so se spomnili novega pristopa za prevaro z rezervacijami apartmajev. Nastanitev oglašujejo na strani legitimnega ponudnika Booking.com, zato na prvi pogled izgleda, da je z oglasom vse v redu. Po rezervaciji vas kontaktirajo prek WhatsAppa, kjer pozivajo k plačilu prek povezave v sporočilu. Obenem pa vam še grozijo z odpovedjo rezervacije, če zneska ne poravnate takoj,” so zapisali.

Gre za napredno obliko phishing napada. Povezava v sporočilu vodi na lažno spletno stran, ki uporablja grafično podobo Bookinga. Žrtev tako dobi lažen občutek legitimnosti spletnega mesta in vnese podatke o kreditni kartici, s čimer napadalcem omogoči krajo sredstev z računa. “V primeru, da ste na povezavi vpisali podatke svoje kreditne kartice, nemudoma kontaktirajte svojo banko. Če je prišlo do oškodovanja, to čimprej prijavite policiji. Gre torej za prevaro, ki cilja na uporabnike spletnih oglasnikov,” so še zapisali pri Varni na internetu.

Phishing napad

Phishing je spletna prevara, pri kateri goljuf želi pridobiti občutljive podatke spletnih uporabnikov. V slovenščini se uporablja tudi izraz spletno ribarjenje, vendar le redko. Precej pogosteje namreč naletimo na izraz phishing, ki je vse bolj poznan po celem svetu. Kako običajno lahko že sami odkrijemo phishing napad? Običajno je slovnica na zelo nizkem nivoju, prav tako se pogosto pojavljajo povsem nelogične besedne zveze. Preveriti je potrebno tudi spletni naslov, ki je morda na hitri pogled ustrezen.

Če sumite, da ste žrtev phishing napada, takoj prekinite možnost transakcij in dviga denarja. O primeru napada obvestite tudi policijo.