Ostalo

Požgan in okraden

Ladislav Abraham je prepričan, da je bil njegov vikend konec leta 2011 požgan, a policisti niso odkrili storilca, čeprav naj bi jim ga nakazal. Poglejmo podrobneje …

Prekmurska vas ob madžarski meji je s približno 570 dušami ena najmanjših slovenskih občin, obenem pa kraj, poln vikendov v objemu gozdov in skrbno obdelanih vinogradov. Kobilje. Lep vikend je tam do konca leta 2011 imel tudi 69-letni Ladislav Abraham, ki občasno živi v Murski Soboti, večinoma pa na Hodošu. Nogometni sodnik in funkcionar, predsednik sindikata Pomurja, uslužbenec Panonije iz Murske Sobote pa monter satelitskih in drugih anten, se je pred nedavnim upokojil, a namesto da bi spokojno užival sadove svojega dela, se težave kar vrstijo.

Ostal brez zavarovalnine

Oče dveh otrok in dedek treh vnukov pravi, da ni imel veliko sreče v ljubezni. Potem ko se je ločil od prve žene, si je Laci, kot ga kličejo, našel novo partnerico, s katero je skupaj zaživel leta 1997, v Kobilju pa je z njo ostal do leta 2011. “Lepo sva se ujela in tudi zaupanje je bilo obojestransko, a se je pozneje izkazalo, da sem se spet zaletel – partnerica in njen sin sta me zaradi denarja izgnala, zamenjala ključavnico na vratih. Ker 60.000 evrov, ki sem jih dobil po ločitvi od žene, nisem podaril partneričinemu sinu, sem bil vse drugo razen človek. On je želel z mojim denarjem graditi hišo, v kateri bi bil jaz podnajemnik. S tem se seveda nisem strinjal. Sledila je kazen, bil sem izgnan iz vasi Kobilje, ob tem pa so mi še zažgali vikend. To je hudo kaznivo dejanje. Brunarica je bila lepo opremljena z vsem, kar je potrebno za življenje. Vredna je bila približno 40.000 evrov, na koncu pa ni ostalo nič. Brunarico sem zavaroval proti požaru in vsemu drugemu, veliko napako pa sem naredil, ker sem dal polico napisati na partnerico, s katero sem takrat živel. Vse mi je pobrala. Prosil sem jo, naj me izplača decembra 2011, ko sem bil na koncertu v Murski Soboti,” nam je razlagal Abraham.

Po koncertu je na mobilnem telefonu opazil tri neodgovorjene klice. Najprej je odgovoril na klic ravnatelja OŠ Kobilje, ki mu je dejal, da gori vikend. Ko je prišel do Kobilja, je bilo že vse v ognju. Kljub posredovanju gasilcev ni ostalo praktično nič: poleg hiške in notranje opreme je zgorelo veliko orodja in materiala za Lacijevo obrt, takrat je bil monter satelitskih TV-anten, žag, škropilnic, vrtalnikov … Po njegovem prepričanju je nastalo za okoli 40 tisočakov škode.

Abraham-požig1d

Pritožbe niso zalegle

“Tako zdaj nimam nič in mi ni preostalo drugega, kot da na sodišču zahtevam vrnitev zavarovalnine. Ob tem se borim z organi pregona, ki ne delajo, kar bi morali, saj požigalca ne spravijo za zapahe. Če bi ga, bi se lahko dokazalo, da sta s skupnimi močmi zažgala vikend, da bi dobila denar. Policisti načrtno niso zaslišali vseh vpletenih, poznam priče, ki so videle, kdo se je po požigu peljal s kraja dogodka, a se žal bojijo pričati. Prepričan sem, da so v to vpleteni tudi policisti, med njimi domačin iz Kobilja, ki preiskavo zavira, ker je prijatelj požigalca. Zavedam se, da gre za hude obtožbe, toda govorim samo resnico,” se priduša Ladislav Abraham.

Pritožil se je tudi na Generalno policijsko upravo in na pravosodno ministrstvo, a neuspešno. Kljub temu ne namerava odnehati, saj poleg zasebne tožbe, v kateri od nekdanje partnerice zahteva zavarovalnino za pogoreli vikend, še vedno pritiska tudi na organe pregona, naj končno “požigalca, ki je vsem znan, pošljejo za zapahe. Požigalec je na dan požiga zapustil praznično prireditev v OŠ Kobilje ter odšel požigat, a policistom tudi to ne zadostuje,” pravi Laci. Abrahamova partnerica se o zadevi ni želela pogovarjati. Dejala je le, da je bo sodišče imelo zadnjo besedo.

Policija zavrača očitke

Abrahamove očitke smo preverili tudi pri organih pregona. Tako na policiji kot tožilstvu zavračajo vse očitke, in trdijo, da so vse postopke opravili korektno in v skladu z zakonodajo, ob tem pa primer še zdaj ni končan. Tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš nam je razložila, da je bil sektor kriminalistične policije PU Murska Sobota 22. decembra 2011 ob 21.05 res obveščen o požaru v naselju Kobilje. “Po opravljenem ogledu kraja dejanja so policisti zbirali obvestila v smeri suma kaznivega dejanja požiga. Osemnajstega aprila 2012 je bila podana kazenska ovadba na ODT v Murski Soboti, in sicer zoper občana iz Kobilja. Enajstega septembra 2014 je SKP PU Murska Sobota s strani ODT dobil pisni zahtevek za dodatno zbiranje obvestil zaradi novih dejstev, ki jih je navedel lastnik vikenda na ODT. V tej zvezi je bilo na ODT 7. novembra 2014 podano poročilo v dopolnitev kazenske ovadbe. Drugega decembra 2014 je SKP PU dobil nov zahtevek iz ODT za dodatno zbiranje obvestil. V tej zvezi je bilo 9. decembra 2014 podano drugo poročilo v dopolnitev kazenske ovadbe na ODT. V obeh primerih, ko so bila podana poročila v dopolnitev kazenske ovadbe, nova dejstva niso bila ugotovljena, čeprav je lastnik vztrajal, da obstajajo. Preiskovalci so v zadevi opravili vsa potrebna dejanja za izsleditev storilca, ki je bil v nadaljevanju izsleden. ODT je na Okrožno sodišče v Murski Soboti vložilo zahtevo za preiskavo in nas 4. maja 2012 o tem obvestilo. Tako da so kakršne koli navedbe lastnika vikenda v tej zadevi neresnične in neutemeljene,” je zatrdila Suzana Rauš.

Podobno je v odgovoru na naše vprašanje zapisal tudi vodja murskosoboškega okrožnega državnega tožilstva, višji državni tožilec Žarko Bejek, ki je potrdil, da je v primeru požiga vikend hiše Ladislava Abrahama v Kobilju, tožilstvo leta 2012 “zoper določeno osebo vložilo zahtevo za opravo preiskave zaradi kaznivega dejanja požiga po členu 222/1 KZ-1. Istega leta je sodišče zaradi pomanjkanja dokazov zavrnilo našo zahtevo za opravo preiskave. Zoper isto osebo in še eno drugo osebo je oškodovanec podal kazensko ovadbo leta 2013, vendar je tožilstvo tudi to ovadbo zavrglo zaradi pomanjkanja dokazov. V obravnavani zadevi pa policisti še naprej zbirajo obvestila zoper neznanega storilca zaradi kaznivega dejanja požiga po 1. odstavku 222. člena KZ-1.”

Za požig je zagrožena zaporna kazen od enega do osem let.