Ostalo

Potrjeno: Uvaja se nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko

Eskalacije na Bližnjem vzhodu prinašajo obilico skrbi tudi v Evropo, kjer države zaradi nevarnosti terorizma na meje pošiljajo policiste. Že včeraj smo poročali, da bo Slovenija najverjetneje uvedla nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, v poznih večernih urah pa je to za N1 potrdil tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.
Nadzor na mejah že več let na naši severni meji izvaja Avstrija, na meji s Slovenijo pa ga bo uvedla tudi Italija. Kot kaže, se tudi pod nadstreške mejnih prehodov s sosednjo Madžarsko in Hrvaško vnovič vračajo policisti. Informacijo je v oddaji N1 STUDIO včeraj zvečer potrdil tudi slovenski notranji minister Boštjan Poklukar, ki je dejal, da je o že obvestil notranja ministra Madžarske in Hrvaške. Po njegovih besedah so na ministrstvu v skladu s schengenskim zakonikom že pripravili notifikacijo, ki jo bodo jutri potrjevali na vladi.

Kot je že bilo mogoče večkrat slišati, sta tako Rim kot Ljubljana Hrvaško opozorila, da mora narediti več za zajezitev nezakonitih migracij. Zagrebu so ponudili pomoč pri nadzoru zunanjih meja, predvsem na meji z BiH, pa tudi na mejah s Srbijo in Črno goro. Hrvaški premier Andrej Plenković je takšne predloge že konec junija zavrnil, ker hrvaška policija, po njegovem mnenju, “dobro nadzoruje zunanjo mejo,” s čimer pa se mnogi, tudi pri sosedih, ne strinjajo.

Mejne nadzore naj bi tako Slovenija kakor tudi Italija izvajali na način, da zagotovijo sorazmernost, in na način, da bodo imele najmanjši možen vpliv na čezmejno gibanje. Ukrepe bodo prilagajali ocenam ogroženosti, razmere pa sproti spremljali in analizirali z namenom, da bi se čim prej vrnili k polnemu delovanju schengenskega režima brez nadzora na notranjih mejah. Nadzor na mejah naj bi se, neuradno, izvajal deset dni z možnostjo podaljšanja.

Stopnja teroristične ogroženosti: SREDNJA

Medresorska delovna skupina za protiterorizem (MDS-PTR) je na dopisni seji, ki je potekala včeraj, 18. oktobra 2023, začasno dvignila oceno teroristične ogroženosti Republike Slovenije iz predhodno opredeljene NIZKE (druga od petih stopenj) na SREDNJO (tretja od petih stopenj). Pristojni organi, ki sodelujejo pri delu MDS-PTR, ocenjujejo, da je začasni dvig stopnje teroristične ogroženosti potreben zaradi trenutnih zaostrenih varnostnih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu ter številnih pozivov terorističnih organizacij k izvajanju terorističnih in drugih nasilnih dejanj v zahodnih državah. Pristojni organi, ki sodelujejo pri delu MDS-PTR, sicer nimajo podatkov o teroristični grožnji Republiki Sloveniji, morebitnih incidentov pa, kot so zapisali včeraj zvečer v sporočilu za javnost, ne morejo izključiti.