Ostalo

Poteka notranja sanacija župnijske cerkve na Hotizi

Na Hotizi so župnijsko cerkev sv. Petra in Pavla, kot jo poznajo danes, pričeli graditi leta 1926, gradnja pa se je zaključila leta 1927. Čez nekaj manj kot štiri leta bo tako cerkev praznovala 100. obletnico obstoja, v minulih dneh pa so se v cerkvi pričela gradbena dela. Pogovarjali smo se s tamkajšnjim župnikom, Vilijemom Kovačem.
Iz cerkvene kronike je razvidno, da je župnija Hotiza dolgo spadala pod Lendavsko župnijo, katere začetek sega celo v 9. stoletje, v dobo Pribina in Koclja. Po prizadevanjih častnega kanonika, lendavskega dekana in vaščanov Hotize je leta 1924 Hotiza postala samostojna ekspozitura. Prvi ekspozit, ki je prišel v Hotizo je bil Jože Tivadar, rojen v Turnišču, ki je dal dograditi tedanjo cerkev. Leta 1926 je prišel kot kaplan v Hotizo g. Zadravec, ki se je lotil gradnje župnišča.

V teh dneh se v notranjosti cerkve odvijajo večja gradbena dela, saj bo cerkev dobila nova in predvsem ustreznejša tla, obnovljeni bodo trije oltarji, prenovljene pa bodo tudi stene. Cerkev je sicer pred dvema letoma bila prekrita. “100 let je dolga doba in leta naredijo svoje. Tlaki so bili uničeni, videle so se razpoke in po tem, ko smo pred dvema letoma na novo uredili streho ter opravili sanacijska dela na zunanjosti v splošnem, je sedaj prišla na vrsto notranjost,” je uvodoma dejal Kovač.

Najprej so se, kot je dejal sogovornik, obrnili na Zavod za varstvo kulturne dediščine. Določeno je bilo, da se bo izvedla poglobitev cerkve, sprva je načrt predvideval poglobitev za meter in pol, a je sledila sprememba, ki je naposled obveljala. Opravila se je poglobitev in sicer 50 centimetrov v globino, sledila pa bo položitev izolacije in vsega potrebnega do estriha, na katerega bodo položene ploščice. Sledila bo sanacija sten, saj je na slednjih vidna obraba.

Na naše vprašanje, ali bodo v cerkvi morda uredili talno gretje, po vzoru lendavske cerkve, nam je župnik Kovač dejal, da žal financ za to ni, da v cerkvi ni vode in da stropni grelci svoje delo opravljajo dobro. “Kar se financiranja tiče, je pretežni del financiranja prevzela Občina Lendava, ki sicer sredstva donira vsako leto, del stroškov bodo pokrili zdomci iz Kanade, Avstralije, … prenovljeni bodo vsi trije oltarji in upam, da bomo zgodbo stroškovno zaključili pri okrog 50.000 evrih. Dela bi se morala zaključiti v dobrem mesecu dni, betoniranje tal se bo izvedlo v teh dneh,” je še dejal župnik Kovač.

Ob tej priložnosti se župnik zahvaljuje podjetju Nograd iz Hotize, ki je doniralo kar nekaj materiala za potrebe betoniranja, “kar je za nas velik plus.”

FOTO: KS Hotiza