Ostalo

Postopno odpiranje vrtcev in šol zaenkrat predvideno za 18. maj, je napovedala ministrica

Po seji vlade je ministrica za šolstvo Simona Kustec sporočila, da je postopno odpiranje vrtcev in šol za zdaj predvideno za 18. maj. Najprej jih bodo odprli samo za določene skupine in razrede, je dodala ministrica.
“Najprej bomo zagotovili pogoje za odprtje vrtcev in prve triade v osnovnih šolah ter tudi za vse zaključne letnike v srednjih šolah. Tiste, ki imajo pred seboj še zaključne izpite in maturo. Nato bodo sledili še učenci 9. razredov osnovne šole, da tudi oni na nek običajen način zaključijo svoje osnovno šolanje,” je dejala Kustečeva za POP TV. Za ostale učence se bo šolsko leto zaključijo na daljavo. “Smernice in navodila v zvezi s tem so že sprejete. Tako se šolanje že izvaja in tako se bo tudi končalo,” je še povedala.

“Želim povedati, da bo šlo za premišljen in postopen ukrep, kar pomeni, da se bo to zgodilo zgolj za določene skupine in določene razrede in pod zelo jasnim predpogojem, da bomo imeli pripravljene vse smernice tako za učitelje kot za učence, starše,” je pojasnila Simona Kustec in dodala, da morajo biti dodelani preventivni sistemi zaščite. Preden se bodo otroci in dijaki vrnili v vrtce in šole, bo ministrstvo pripravilo jasna navodila in smernice za izobraževalno stroko, v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za zdravje (NIJZ) pa tudi jasna navodila in smernice za varovanje zdravja med samim šolskim procesom. O varnostnih protokolih bodo vsi pristojni obveščeni prihodnji teden.

Ministrica je še enkrat potrdila tudi, da priprave na maturo potekajo po dogovoru. Vsebinsko-strokovni del je v rokah Državnega izpitnega centra ter obeh državnih maturitetnih komisij – za splošno in poklicno maturo. Pripravljena pa so tudi že navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki jih bodo prav tako prihodnji teden posredovali šolam in dijakom, poroča STA.