Sveže

Poslanci izglasovali: Fracking se v Sloveniji lahko izvaja

DZ je z 39 glasovi za in 40 proti zavrnil predlog novele zakona o rudarstvu, s katerim so želeli Levica, LMŠ, SD in SAB v Sloveniji prepovedati pridobivanje zemeljskega plina z metodo hidravličnega lomljenja, t. i. frackinga. Koalicijske stranke so namreč za to, da se pripravo celovite rešitve prepusti pristojnemu ministrstvu.
Poslanka Levice Nataša Sukič je v imenu predlagateljev spomnila, da si za hidravlično lomljenje v Petišovcih že desetletja prizadeva britanska korporacija Ascent Resources: “Gre za umazano tehnologijo, ki se v tujini izkazuje za uničujočo za okolje in zdravje lokalnega prebivalstva.”

Spomnila je, da so skoraj identičen zakon v DZ-ju obravnavali že prejšnji mesec, a so ga koalicijski poslanci zavrnili.
O tem, ali je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo, bodo poslanci glasovali v petek. Vlada meni, da ni. Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok, besedilo med drugim ni primerno formulirano in ne upošteva finančnih posledic posegov pridobljene pravice za izkoriščanje ogljikovodikov z vbrizgavanjem vode, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje.

Predlog je določal, da v Sloveniji ne bi bilo mogoče pridobiti dovoljenja za raziskovanje in rudarske pravice za izkoriščanje ogljikovodikov z vbrizgavanjem vode ali vode z dodatkom kemične primesi. S to prepovedjo bi bilo po predlogu treba uskladiti tudi že izdana dovoljenja in rudarske pravice ter vloge zanje.

Podoben predlog so poleti v Levici že pripravili, a ga je odbor DZ-ja za infrastrukturo zavrnil. Tokrat so ga vložili skupaj z LMŠ-jem, SD-jem in SAB-om, v katerih so presodili, da je postopek škodljiv in da ga je treba prepovedati. Izkušnje drugih držav kažejo, da ima lahko to škodljive posledice za okolje ali zdravje ljudi. Pridobivanje ogljikovodikov s to metodo so že prepovedale med drugimi Velika Britanija, Irska, Francija in Nemčija.

S predlogom so soglašali v SNS-u. “Predlog je odličen in gre v korist Slovenije. Fracking je treba prepovedati,” je povedal Zmago Jelinčič.

Tudi v NSi-ju menijo, da je treba hidravlično lomljenje ustaviti. “A zaupamo ministrstvu, ki je pristojno za to področje,” je povedal Jožef Horvat (NSi). Podobno meni Ljubo Žnidar (SDS), ki je dodal: “Če izvajalcu prepovemo eno od metodologij, je to idealna podlaga, da vloži tožbo.”

Vlada je presodila, da predlog ni primeren. Kot je v četrtek v DZ-ju pojasnil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok, besedilo med drugim ni primerno formulirano in ne upošteva finančnih posledic posegov pridobljene pravice za izkoriščanje ogljikovodikov z vbrizgavanjem vode, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje.