Ostalo

Porabje: Dolgoletni predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem prejel visoko državno nagrado

Jože Hirnök, soustanovitelj in prvi predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem. Tako kot ostali člani in ožje vodstvo Zveze je s simpatijo in ponosom spremljal proces demokratizacije in osamosvajanja Slovenije, čemur je po svojih močeh v okviru Zveze tudi aktivno prispeval. V minulih dneh je bil nagrajen z visoko državno nagrado “Za narodnosti.”
Dolgoletni predsednik, sedanji podpredsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök je 17. decembra prejel visoko državno nagrado “Za narodnosti.” Slavnostna podelitev je potekala v Bolgarskem kulturnem centru v Budimpešti, nagrade pa je izročil podpredsednik vlade Zsolt Semjén. Jožeta je za nagrado predlagala Zveza Slovencev na Madžarskem za njegove izjemne dosežke na področju ohranjanja slovenske manjšine ter pomemben prispevek in delovanje na vsem področju življenja Slovencev na Madžarskem. Slovesnosti v Budimpešti so se udeležili tudi predsednica ZSM Andrea Kovacs, predsednik DSS Karel Holec in zagovornica Slovencev Erika Köleš Kiss.

Zveza Slovencev na Madžarskem je pod vodstvom Hirnöka v zelo kratkem času naredila pomembne korake v svojem delovanju. Prvi tak korak je bila ustanovitev lastnega časopisa – Porabje. V prvi številki je Jože Hirnök med drugim napisal, da so Slovenci v Porabju ob ustanovitvi Zveze prvič vzeli svojo usodo v svoje roke, da se je potrebno za slovenstvo boriti in da ponos ter pripadnost slovenstvu odpira nove perspektive. Svojo narodno-zavedno držo in ponos pripadnosti slovenskemu narodu je ohranil skozi vso svoje vodenje Zveze Slovencev na Madžarskem, vodil jo je kar 29 let, vse do maja 2019, in s tem nadaljuje tudi danes, kot podpredsednik organizacije.

Za svoje delo je leta 2006 je prejel red za zasluge predsednika Republike Slovenije za ohranjanje slovenske manjšine in pomemben prispevek k razvoju slovenske kulture v Porabju na Madžarskem. Leta 2019 je prejel priznanje in zahvalo Urada vlade Republike Slovenije za dolgoletno vodenje Zveze Slovencev na Madžarskem in neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenske kulturne ter narodne identitete med pripadniki slovenske avtohtone narodne skupnosti na Madžarskem.