Ostalo

Pomurski poljedelci so oz. bodo poželi od 30-40 odstotkov manj žit

Pomurski poljedelci so oziroma še bodo poželi za 30-40 odstotkov manj žit kot običajno. Muhasto vreme z obilico padavin v minulih dneh je oklestilo pridelek, slabša pa je tudi njegova kakovost. Cena pšenice ostaja na lanski ravni, nekoliko več so letos kmetje iztržili za ječmen.
Večina pomurskih kmetov je oz. še bo požela za kar četrtino manj žit. Ker pa je ječmena bilo manj, je tudi cena zanj nekoliko poskočila. Kmetje so zvišanje cene pričakovali tudi pri pšenici, a je pri odkupovalcih cena slednje ostala enaka. Že vsaj pet let težave pri pridelovanju žita večino kmetij sili k temu, da spremenijo proizvodnjo, torej, da opustijo pridelavo pšenice.

V Pokrajini ob Muri je letos bilo za kar tisoč hektarjev pšenice manj, kot lani, lansko leto pa v primerjavi z letom poprej kar dva tisoč manj. Pridelki so sicer zanimivi za krmo živali in pivovarsko industrijo. Cilj, kruh iz slovenskega žita, se tako spet oddaljuje. Leta 2013 smo v državi dosegli dvajsetletni rekord, ta je znašal pridelanih 190.000 ton pšenice, minula leta pa se kmetje bolj ali manj soočajo s težavami.