Ostalo

Pomurski galop avgusta v Lendavi

Društvo ljubiteljev konj iz Lendave pripravlja 6. avgusta prireditev Pomurski galop 2016. Šlo bo za prvo galopsko dirko in konjeniško prireditev v Lendavi. Teren že pospešeno pripravljajo.





Prireditev se bo odvila na zemljišču KG Lendava, nasproti hotela Lipa. Pripravo infrastrukture za tekmovanje je prav tako prevzelo podjetje KG Lendava, šlo pa bo za enodnevno prireditev. Organizatorji si želijo, da bi prireditev postala tradicionalna in bi bila ob tem tudi kulturni in družabni dogodek. Zmagovalci dirke v Lendavi bi se uvrstili na nacionalni galop v Budimpešti, ki je ena večjih tradicionalnih konjeniških prireditev v Evropi.

Na takšni prireditvi se ne uporablja biča in ostrog, je pa obvezna uporaba vseh zaščitnih elementov tako tekmovalca, konja kakor tudi proge. Organizatorji pričakujejo med tri in pet tisoč obiskovalcev, za prireditev pa je že izdelan načrt poteka in strokovno vodstvo s sodniki iz Budimpešte.

Dirka v galopu je dolga 1100 metrov, tekmovalci pa bodo nastopili v treh kategorijah: Najprej bodo dirkali predstavniki madžarske manjšine, nato slovenski jahači, saj bo zmagovalec predstavljal Slovenijo na galopu v Budimpešti, nato pa bodo nastopili še otroci. Otroci bodo prišli s sosednje Madžarske, saj pri nas glede na pravila teh jahačev ni.

Prireditev bo sofinancirala Madžarska, z vložkom okrog 10.000 evrov, madžarske samoupravne narodnostne skupnosti, ki bodo zbrale okoli devet tisoč evrov, tretji vir bodo občinski proračun, saj so organizatorji prireditev prijavili na razpis občine. Prejeli bodo tudi nekaj prispevkov gospodarskih družb ter sponzorjev. Prireditev bo finančno podprl tudi glavni organizator nacionalnega galopa v Budimpešti.

Društvo ljubiteljev konj v Lendavi, ki mu predseduje Ferenc Gönter, šteje okoli 30 članov.