Ostalo

Pomurska košarkarska liga: Sezona 2016/17 je tu!

Leto je spet na okoli, jesen je tu in s tem čas, da se ponovno začne akcija pod obroči Pomurske košarkarske lige, ki bo letos doživela že svojo 28. izvedbo. Čez poletje se je zgodilo precej stvari tako, da bo liga letos v nekoliko drugačni podobi kot do sedaj, več o tem pa v nadaljevanju.

Za začetek pa se spomnimo kaj se je v PKL dogajalo v lanski sezoni. Po večletnem vodenju lige se je poslovil Matevž Jakelj, ki se je osredotočil le še na igranje, funkcijo vodenja lige pa je prevzel Andrej Copot. V sezoni 2015/16 je v ligi sodelovali šest moštev in sicer branilci naslova KD Nona Sobota, prvi izzivalci KK Sistemorg Beltinci, KK Radenci, KK Lindau, PŠK Ljutomer in pa novinci v ligi KK Bistrica Tropicano.

Redni del sezone 2015/16 na vrhu lestvice ni prinesel sprememb. Še naprej sta prevladovali prekmurski ekip iz Murske Sobote in Beltincev, ki jima je presenetljivo sledila mlada ekipa iz Ljutomera. V podobnem vrstnem redu se je zaključil tudi redni del sezone. Sobočani in Beltinčani so si s prvim oz. drugim mestom zagotovili neposredno uvrstitev na zaključni turnir, ki se je letos odvijal v Ljutomeru. Preostale štiri ekipe pa so se med sabo pomerile v tekmah razigravanja, kjer sta bili v igri še zadnji dve mesti na Final4.

Pari razigravanja so bili PŠK Ljutomer : KK Bistrica Tropicano in KK Radeneci : KK Lindau. Ekipe so se med sabo pomerile na dveh tekma. V prvem paru so Ljutomerčani dobili domačo tekmo z rezultatom 72:58, nato pa imeli precej težav na gostovanju kjer so si šele v zadnji četrtini tekme zagotovili svojo prvo vstopnico za zaključni turnir. Prav tako je bilo zanimivo tudi v drugem paru. KK Radenci, ki so imeli skozi celotno sezono ogromno težav s kadrom, so v gosteh dobili prvo tekmo z rezultatom 75:71. Na drugi tekmi pa so bili boljši Lendavčani, ki so še nekaj sekund pred koncem tekmi imeli zadnjo vstopnico za final4 v svojih rokah, nakar je Gomboc s svoje polovice zadel trojko in tako ekipo Radencev s skupnim rezultatom 152:151 popeljal v Ljutomer.

Zaključni turnir PKL je lansko sezono potekal v Ljutomeru. V prvem polfinalnem paru sta se med sabo pomerila KD Nona Sobota in KK Radenci, tekmo so z rezultatom 82:65 zanesljivo dobili branilci naslova. Podobno zanesljivo so se v veliki finale uvrstili igralci KK Sistemorg Beltinci, ki so premagali domačo ekipo. Tekma za 3. mesto je tako potekala med KK Radenci in PŠK Ljutomer, ki sta v rednem delu prikazali dve zalo napeti srečanji. To se na žalost ni ponovilo na tej tekmi. V prvem polčasu so domači še držali stik z ekipo iz Radencev, v drugem polčasu pa so prevladale izkušnje gostov, ki so bolje razpolagali z močmi in na koncu osvojili tretje mesto z rezultatom 73:58. Sklepno dejanje lanske sezone je pričakovano potekalo med ekipama KD Nona Sobota in KK Sistemorg Beltinci. Branilci naslova so že v prvi četrtini pokazali, da še ne mislijo sestopiti s prestola najboljše košarkarske ekip v Pomurju. Na koncu so slavili z rezultatom 66:53, MVP finalnega turnirja pa je postal Gregor Ficko.

basketball

Sedaj pa k letošnji sezoni. Na žalost se je od tekmovanja letos poslovila ekipa KK Radenci tako, da bodo v novi sezoni v ligi nastopalo le pet moštev. To so branilci naslova KD Nona Sobota, KK Sistemorg Beltinci, PŠK Ljutomer, KK Lindau in ŠD Bistrica Tropicano. Redni del sezone se bo začel v soboto 5. novembra 2016 ob 18:00 s ponovitvijo lanskega finala med KK Sistemorg Beltinci in KD Nona Sobota. Ob isti uri bo odigrana tudi tekma med ŠD Bistrica Tropicano : PŠK Ljutomer.

Manjše število ekip je prineslo prvo večjo spremembo v letošnji sezoni in sicer tri krožni sistem tekmovanja, kjer se bo vsaka ekipa z vsako pomerila trikrat, kar vsaki ekipi zagotavlja minimalno 12 tekem. Letos ne bo razigravanja za finalni turnir, pač pa se bosta peto in šesto uvrščena ekipi morali posloviti po rednem delu tekmovanja. Prva štiri uvrščena moštva se bodo pomerila v polfinalu in sicer po sistemu, prvouvrščeni proti četrtouvrščenemu in drugouvrščeni proti tretjeuvrščenemu. Nova večja sprememba v letošnji sezoni je ta, da se bodo polfinalne tekme odvijale na domačem parketu višje uvrščenega moštva. Finalni turnir bo tako sestavljen le iz tekme za tretje mesto in tekme za prvo mesto. Turnir bo potekal v soboto 8. aprila 2017.

Vir: PKL.si / Andrej Cipot