Sveže

Pomurka: Med Lendavo in Pincami v nasprotno smer

Pravi preplah je včeraj povzročil voznik neznanega osebnega vozila, ki se je na pomurskem kraku avtoceste, natančneje na relaciji med Lendavo in Pincami vozil v napačni smeri.

Na pomurski avtocesti sta Prometno-informacijski center in Policija znova beležila vožnjo v nasprotni smeri. Voznik neznanega osebnega avtomobila je namreč včeraj pozno popoldan med Lendavo in Pincami napačno zapeljal na avtocesto in s tem resno ogrožal sebe in druge udeležence v prometu. Voznika na žalost niso uspeli izslediti, vzrok pa je verjetno tudi kratka relacija, saj je od Lendave do Pinc le dobrih 13 kilometrov avtoceste. To sicer ni edini dogodek, saj je predvčerajšnjim voznik napačno vozil po primorski avtocesti.

Kaj storiti?

Vožnja po nepravilni strani avtoceste se zaradi velikih hitrosti velikokrat konča s hudimi posledicami. Večinoma gre za hude napake voznikov. Ti preprosto ne upoštevajo prometne signalizacije in zapeljejo na avtocesto v napačno smer. Najbolj značilna reakcija voznikov, ki se srečajo s tem, da pred seboj zagledajo nasproti vozeče vozilo je, da stopijo na zavoro. Toda voznik, ki se mu zgodi to, naj se čim prej s prehitevalnega pasu umakne na odstavnega.

Če pa se pred nami pojavi vozilo, ki vozi v napačno smer je pomembno vedeti, da se bo nasproti vozeče vozilo najverjetneje držalo desne strani avtoceste, kar pomeni po prehitevalnem pasu. Umaknite se na vozni pas, in o tem obvestite policijo (113) ali Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) prek kratke telefonske številke 1970 (ali običajne telefonsko številko 01/518 85 18). Uporabite lahko tudi obcestni telefon.

V kolikor se na napačni strani avtoceste znajdete sami, se nemudoma ustavite. Ne vozite vzvratno, ustavite na robu vozišča, vklopite utripalke in pokličite pomoč. Vozila ne obračajte in ne hodite čez vozne pasove.

Kazenske določbe

Po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je vožnja v nasprotni smeri na avtocesti prepovedana, globa za takšno dejanje pa je določena v višini najmanj 1.200 EUR in izrekom 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja.