Ostalo

Pomurje: Med izvajanjem poostrenih aktivnosti ugotovljenih 122 kršitev neuporabe varnostnih pasov

Znani so rezultati nacionalne preventivne akcije Varnostni pas varuje vas. In sicer so policisti med 4. in 10. julijem 2022 po državi skupno odkrili 1.902 kršitvi zaradi neuporabe varnostnih pasov oziroma zadrževalnih sistemov za otroke. Od tega je bilo na sprednjih sedežih ugotovljenih 1.747 kršitev, na zadnjih pa 155. V 667 primerih so kršitelje zgolj opozorili. Na območju Pomurja je bilo ugotovljenih 122 kršitev neuporabe varnostnih pasov.
“Med 4. in 10. julijem 2022 so na območju PU Murska Sobota potekale aktivnosti v sklopu preventivne akcije Varnostni pas varuje vas za večjo uporabo varnostnih pasov in ustreznih zadrževalnih sistemov med vožnjo. Glavni cilj akcije je bil povečati uporabo varnostnega pasu tako pri voznikih kot ostalih sopotnikih in zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Varnostni pas je namreč še vedno najpomembnejša varnostna naprava v vozilu, s katero lahko v veliko primerih preprečimo najhujše posledice.

V okviru izvajanja teh aktivnosti smo v omenjenem obdobju pomurski policisti ugotovili 122 kršitev neuporabe varnostnega pasu, 42 kršitev uporabe naprav katere zmanjšujejo voznikovo vidno in slušno zaznavanje, 20 kršitev vožnje pod vplivom alkohola in 496 drugih kršitev prometne zakonodaje. Policisti vas pozivamo, da se v vozilu pripnete vedno in brez izgovorov. In to na vsaki, tudi najkrajši poti,” so včeraj sporočili iz PU Murska Sobota.

Varnostni pas vam dokazano lahko reši življenje

Med akcijo smo policisti spodbujali k varnemu pripenjanju v vozilih, ob tem pa tudi preverjali uporabo varnostnega pasu pri voznikih in sopotnikih tako na sprednjih kot na zadnjih sedežih ter pravilno uporabo zadrževalnih sistemov med vožnjo. Na ta način želimo zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Varnostni pas je namreč še vedno najpomembnejša varnostna naprava v vozilu, s katero lahko v veliko primerih preprečimo najhujše posledice. Marsikateri voznik, ki umre v prometni nesreči, bi preživel, če bi bil privezan.

V slabe pol ure dvakrat prekoračil hitrost

Predvčerajšnjim so Policisti Postaje prometne policije Murska Sobota ustavili voznika osebnega avtomobila znamke Volvo madžarskih registrskih oznak, kateri je najprej v Slivnici (PU Maribor) na avtomobilski cesti A1 prekoračil hitrost. S stacionarnim radarjem je bila izmerjena hitrost 182 km/h, kljub temu, da je hitrost omejena na 130 km/h. V času ustavljanja za prekršek mu je bila na pomurski avtocesti s sistemom Provida izmerjena hitrost 164 km/h, na delu avtomobilske ceste, kjer je hitrost omejena na 110 km/h. Za oba prekrška mu je bila na kraju izrečena globa v višini 500 evrov in 6 kazenskih točk.