Ostalo

Pomlad je zagotovo tukaj: V pokrajino ob Muri se vračajo prve štorklje, tista v Dolgi vasi že zasedla gnezdo

Po letošnji relativno topli in neobičajni zimi je nastopilo obdobje toplejših dni. Po gozdovih in v vinogradih se že razlega ptičje petje, izpod ruše so že pred časom pokukali prvi zvončki in trobentice, v Dolgi vasi pa so tokrat kot prvi opazili prvo štorkljo, ki se je “utaborila” na klasičnem mestu v središču vasi.
Ljudje zelo dobro opazujemo svojo okolico in kaj hitro opazimo spremembe, še posebej če te v nas zbujajo pozitivna čustva. Najprej nas ponavadi presenetijo zgodnje cvetice in petje ptic, ki smo jih še slaba dva tedna prej opazovali na naših krmilnicah. Vendar pravijo, da se pomlad prebudi, ko se vrnejo prve ptice selivke. Prav zato vam z veseljem sporočamo – pomlad prihaja!

Običajno se prve štorklje vrnejo v Pomurje in Slovenijo v sredini marca, zadnje v drugi polovici aprila. Vračajo se posamezno, torej vsaka sama odloči, kdaj se bo vrnila. Ne sicer, da se praviloma prvi vrne samec in pripravi gnezdo za družico. Tisti, ki prej pride, začne pripravljati gnezdo. Samica običajno znese po štiri jajca, mladiči rastejo vse do avgusta. Potem se že morajo morajo učiti leteti, saj jih konec avgusta ali na začetku septembra čaka dolga pot v toplo Afriko, ker prezimijo.

 Bela štorklja je zavarovana živalska vrsta, ki se domov običajno vrne sredi marca, v Pomurju pa je to še vedno pomemben dogodek. Leta 2021 smo sicer poročali, da se je štorklja denimo v Mostje vrnila že 24. februarja. Življenje štorkelj se sicer spreminja. Vsako leto vse več štorkelj ostane blizu gnezdišču. Selitve v Afriko niso več tako pogoste, saj štorklje že dlje časa prezimijo v Španiji ali na Sredozemski obali. To pa je verjetno posledica milih zim zadnjih 20 let. Pa bi štorklja denimo lahko prezimila v Sloveniji? Lahko, a bi imela težave predvsem zaradi hrane. Nizke temperature štorkljam ne povzročajo težav. Zanimivo je, da so čaplje denimo že pogruntale, da lahko tukaj prezimijo, ko je snežna odeja hrano iščejo v vodi, štorklja pa tega izgleda še ne ve.