Sveže

Policisti opozorili na posledice nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov

Skupaj z Milanom Nemešem dr. med. spec. kirurgom iz Splošne bolnišnice M. Sobota, Lejo Žido, predstavnico Društva za zaščito živali Pomurja in Borisom Rakušo, policijskim inšpektorjem Sektorja uniformirane policije so pomurski policisti na včerajšnji novinarski konferenci opozorili na posledice nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov ter pozvali k mirnim in varnim prazničnim dnem.

Policijska uprava Murska Sobota si že vrsto let prizadeva, da z izvedbo preventivnih kot tudi represivnih aktivnosti poda prispevek k preprečevanju negativnih posledic pri uporabi pirotehničnih izdelkov.

Tako tudi letos sodelujejo v preventivnih aktivnostih, ki potekajo na državni ravni v okviru projekta Bodi zvezda, ne meči petard, ki je namenjen osveščanju o škodljivih in nevarnih posledicah uporabe pirotehničnih izdelkov. Letošnjo preventivno akcijo podpira tudi motokrosist Tim Gajser.

Obravnavali poškodbo 12-letnika

V času od 1.12.2015 do 10.1.2016 so policisti na PU M. Sobota prejeli (v oklepaju so primerjalni podatki za leto prej) 18 (22) prijav v zvezi uporabe pirotehničnih sredstev. Ugotovljena je bila 1 (9) kršitev Zakona o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih. Obravnavana je bila 1 (1) telesna poškodba otroka starega 12 let. S strani policistov je bilo tako zaseženih 96 (4921) kosov petard.

V času do sedaj v letu 2016 so bili pirotehnični izdelki zaseženi 13. decembra pri hišni preiskavi in 16. decembra na eni izmed pomurskih srednjih šol.

Informacije z novinarske konference, tri tonske posnetke izjav in še več informacij o varni uporabi pirotehnike bodo dostopni na spletni strani Policije.