Ostalo

Policist PP Lendava Robert Gabor na misijo Frontex

Frontex, Evropska agencija za mejno in obalno stražo, je bila ustanovljena leta 2004 za pomoč državam članicam EU in pridruženim schengenskim državam pri varovanju zunanjih meja območja EU, kjer je gibanje neomejeno. Frontex se kot agencija EU financira iz proračuna EU in s prispevki iz pridruženih schengenskih držav.
V okviru Evropske agencije za varovanje kopenskih in obalnih meja FRONTEX je v pomoč slovaškim policistom pri obvladovanju migrantske krize, zaradi vojne v Ukrajini bil napoten policist Policijske postaje Lendava, Robert Gabor. Skupaj s policistom Postaje prometne policije Ljubljana Goranom Banjacem, bosta med 19.7.2022 in 8.9.2022 nudila strokovno pomoč slovaškim kolegom na območju Vyšne Nemecke. Iz ukrajinske strani je namreč do mejnega prehoda Užgorod vzpostavljen humanitarni koridor.

Do leta 2020 naj bi agencija imela okrog 1.000 zaposlenih, od katerih jih je skoraj četrtina napotenih iz držav članic in se bodo po končanem mandatu pri agenciji vrnili na svoje delovno mesto v svojo državo. Leta 2016 je bila agencija razširjena in nadgrajena v Evropsko agencijo za mejno in obalno stražo, ki je svojo vlogo z nadzora migracij razširila na upravljanje meja ter tako prevzela večjo odgovornost v boju proti čezmejnemu kriminalu. Agencija Frontex je zdaj priznana kot eden od temeljev področij svobode, varnosti in pravice v EU. Uradno sta postala del njenih nalog tudi iskanje in reševanje, kadar v okviru nadzora morskih meja pride do takšnih primerov.