Sveže

Pojutrišnjem bodo v Petišovcih znova zabrneli motorji! Obeta se dvoboj med Lendavo in Ljubljano

V okviru slovenske spidvej lige se bo pojutrišnjem ob 18.00 uri na petišovskem ovalu odvila prva izmed treh dirk. Na svoj račun bodo tako prihajajoči petek prišli ljubitelji bencinskih oziroma bolje rečeno metanolskih hlapov. Na dirkališču se bodo tokrat Lendavčani (ekipa Vinarium Lendava) pomerili proti ekipi iz Ljubljane (AMTK Ljubljana).
“V petek, 10.5.2019 pričenjamo s 1. dirko iz cikla šestih dirk Slovenske spidvej lige. Sistem voženj je zasnovan na podlagi danske lige, ki predvideva dvoboj dveh ekip s štirimi vozniki, ki se med seboj pomerijo v trinajstih vožnjah,” so sistem tekmovanja enostavno opisali pri Speedway teamu Lendava. Omenjena dirka bo prva letošnja na Petišovskem ovalu, več poudarka na ta šport pa je s prihodom novega vodstva dala tudi lendavska Občina, ki je financirala popolno prenovo varnostno-zaščitne ograje.

Liga je zasnovana tako, da se vsi klubi pomerijo med seboj na domačen terenu in v gosteh pri nasprotni ekipi. Namenjena je predvsem mlajšim voznikom, ki si v medsebojnih dvobojih nabirajo znanje in izkušnje ter kalijo za dirke višjega ranga. Ker dirka obsega le 12 voženj, je zelo dinamična in je lahko ob dobri organizaciji izpeljana v eni uri. Zasnovana je bila že lansko leto, vendar zaradi premajhnega števila domačih voznikov ni bila izpeljana v celoti.

“V vodstvih slovenskih spidvej klubov smo bili mnenja, da je to edina prava pot k razvoju in ohranitvi te športne panoge, zato smo jo organizirali ponovno, z večjim številom dirk. Mladim voznikom tako omogočamo, da se razvijajo in spoznavajo razen domače steze tudi druge in drugačne ter si med seboj izmenjujejo izkušnje. Hkrati pa se udeležujejo večjega števila dirk, kar je pogoj za pridobivanje samozavesti in tekmovalnega naboja,” je povedal Igor Kolenko, član, predsednik komisije za speedway na AMZS.

Za ligo vlada veliko zanimanje in jo bodo v primeru dobrega odziva gledalcev in javnosti organizirali tudi v bodoče. Organizatorji si želijo, da bi postala spodbuda za mlade, tekmovanja željne spidvejiste, s katerimi bi zapolnili slovenske klube, v katerih število tekmovalcev iz leta v leto upada. “ŠD Speedway team Lendava organizira v letošnjem letu še dve dirki, in sicer dirko za DP posameznikov, ki bo 13.7.2019 in še eno dirko iz cikla slovenske spidvej lige, ki bo 17.8.2019,” so zapisali.