Sveže

Podeljenih je bilo 97 medalj policije za požrtvovalnost in hrabrost, 8 jih je romalo v Pomurje

Na Policijski akademiji v Tacnu je potekala slovesnost, na kateri so se včeraj zahvalili pogumnim, predanim in prizadevnim pripadnikom modre uniforme in občanom, zaslužnim za številna rešena življenja.
Kar 97 pogumnih in dobrosrčnih posameznikov je tako prejelo medalje policije za svoja požrtvovalna in hrabra dejanja. Medalje sta prejemnikom podelila minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić. Oba sta posameznikom, ki so pogumno in brez pomisleka pomagali sočloveku, čestitala in se jim zahvalila.

Minister Boštjan Poklukar je dejal, da je pomagati ljudem in jim služiti poslanstvo policijskega poklica. Pogum, srčnost in požrtvovalnost pa so lastnosti vsakega policista in policistke. “Pomoč sočloveku je vsem nam popolnoma samoumevna. A ko se v resnici soočate z reševanjem življenja sočloveku, ste mnogokrat tudi sami izpostavljeni nevarnostim in izzivom, na katere takrat niti ne pomislite. Vodi vas notranji nagon pomagati človeku in podzavestni avtomatizem lastne usposobljenosti. Delate tisto, kar je prav in v tistem trenutku nujno potrebno. Brez pomisleka in brez besed. Ker vam je mar za sočloveka.” Ob tem je še izpostavil, da policistke in policisti pri svojem delu potrebujejo odlične pogoje za delo, vrhunsko usposobljenost ter moderno policijsko opremo.

Tokratnim nagrajencem je skupno, da so se znašli v nepredvidljivi situaciji, v kateri ni bilo veliko časa za premislek, ampak se je bilo treba ravnati po občutku in nemudoma ukrepati. Številni med njimi so za to, da so rešili življenje drugega, ogrozili svoje zdravje in življenje in se brez odlašanja podali v nevarnost. Pri tem so pokazali svoje široko znanje – od nudenja prve pomoči do psihološke podpore in uporabe povsem fizične sile, ustreznega prijema, ki je morebitno žrtev obvaroval pred najhujšim, denimo padcem v globino.

Prejemniki iz območja Pomurja:

Policist Dušan Čahuk (Policijska postaja Lendava) je v svojem prostem času s temeljnimi postopki oživljanja rešil življenje zaposlenemu v zbirnem centru za ločeno zbiranje odpadkov, ko je ta doživel srčni zastoj

15. decembra 2022 se je policist Dušan Čahuk v svojem prostem času odpravil v zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov z namenom njihovega recikliranja. Delavcu komunalnega podjetja je ob prihodu posredoval podatke o odpadnih predmetih, ki jih je pripeljal. Ta se mu je že takrat zdel nekoliko odsoten. Med raztovorom je opazil, da se je prej omenjeni moški med hojo zgrudil na tla. Z drugimi prisotnimi ga je postavil na noge, potem pa se je moški nenadoma prijel za prsni koš in prenehal dihati. Ustavilo se mu je srce. Policist Dušan Čahuk ga je začel oživljati, medtem ko so preostali poklicali reševalce. Po nekajminutnem oživljanju je občan ponovno zadihal in prišel k zavesti, hkrati pa se je začel zavedati okolice. Dežurni zdravnik je opravil pregled in naročil prevoz v bolnišnico na nadaljnje zdravljenje. Policist Dušan Čahuk se je v svojem prostem času odzval hitro in strokovno ter moškemu rešil življenje.

Policista Tim Kovačič in Emil Trajbarič (Policijska postaja Murska Sobota) ter Drago Jerebic in Simon Sedonja (občana z območja Policijske uprave Murska Sobota), so iz prevrnjenega avtomobila potegnili poškodovanca in ga po izgubi življenjskih znakov oživljali do prihoda nujne medicinske pomoči

27. maja 2023 popoldne je občan Drago Jerebic v bližini Murske Sobote naletel na nasproti vozeč avtomobil, za katerega je bilo očitno, da je voznik izgubil nadzor nad vozilom, saj je zapeljal v obcestni jarek in obstal na boku. Takoj je poklical na številko 113, operaterje obvestil o nesreči in zaprosil za prihod reševalcev. Med njegovim klicem se je mimo pripeljal tudi občan Simon Sedonja. Skupaj sta se odločila, da poškodovanega voznika rešita iz vozila. Dogovorila sta se, da bo Simon Sedonja, ki ima zaradi svojega poklica ustrezne izkušnje, koordiniral nudenje prve pomoči. Najprej je poškodovanca pregledal, potem pa sta ga s skupnimi močmi potegnila iz avtomobila. Čez manj kot minuto je Simon Sedonja opazil, da poškodovani voznik ne kaže več znakov življenja. Oba sta začela izvajati temeljne postopke oživljanja. Medtem sta na kraj prispela policista Tim Kovačič in Emil Trajbarič, ki sta zamenjala občana in nadaljevala reanimacijo. Policista sta 15 minut, vse do prihoda nujne medicinske pomoči, izmenično z masažo srca oživljala voznika. Občan Simon Sedonja je prek maske vozniku nudil umetno dihanje. Po prihodu reševalcev sta policista nadaljevala masažo srca še približno deset minut, dokler niso zaznali srčnega utripa. Nato je bil poškodovanec odpeljan na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Murska Sobota. V kritičnem trenutku, ko je bilo ogroženo človeško življenje, so se vsi štirje odzvali hitro in učinkovito.

Policist Dejan Kranjec (Policijska postaja Lendava), je na sejmu AGRA v Gornji Radgoni rešil življenje otroku, ki se je začel dušiti

Policist Dejan Kranjec se je 28. avgusta lani na sejmu AGRA v Gornji Radgoni srečal s primerom, ki mu bo zagotovo dolgo ostal v spominu. V zgodnjem popoldanskem času je namreč rešil življenje otroku, ki se je začel dušiti. Medtem ko je opravljal delo na stojnici policije, je do njega pritekel občan. Povedal je, da otrok ne diha, in prosil za pomoč. Policist Dejan Kranjec se je takoj odzval in stekel do otroka, ki se je dušil in postajal moder v obraz. Dvignil ga je in poteptal po hrbtu, da se je tujek odstranil iz žrela in je otrok lahko zadihal. Potem ga je predal v oskrbo ekipi nujne medicinske pomoči. V trenutku, ko je bilo treba hitro sprejeti odgovorno odločitev, je policist ravnal strokovno in pogumno. S tem je otroku rešil življenje in pokazal veliko poguma in požrtvovalnosti. Zgodba s srečnim koncem je odmevala širom po Sloveniji, Dejan Kranjec pa je prejel veliko zahval za svoje požrtvovalno delo.

Policist Peter Lipič (premeščen na Policijsko postajo Murska Sobota), policista Damjan Klemenčič in Robert Ovčar (Policijska postaja Gorišnica) ter Robert Bombek (občan z območja Policijske uprave Maribor) so iz reke Pesnice skozi okno avtomobila rešili voznika

Policist Robert Ovčar je 27. aprila lani opravljal policijske naloge v prometno-intervencijski patrulji na območju Policijske uprave Maribor. Nekaj minut pred peto uro popoldne je videl, kako je starejši voznik, ki je peljal v smeri od Ormoža proti Ptuju, v bližini Gorišnice pri mostu čez reko Pesnico z vozilom zapeljal na bankino, šel mimo zaščitne ograje na mostu in po brežini v reko. Rečni tok ga je odnesel več deset metrov naprej, vse do betonskega jezu, kjer je vozilo obstalo oziroma nasedlo v vodi. Sodelavcu sta na pomoč samoiniciativno odhitela policista Damjan Klemenčič in Peter Lipič. Občan Robert Bombek, ki je bil na kraju nesreče med prvimi, je prav tako brez zadržkov priskočil na pomoč pri reševanju voznika. V deroči reki so s skupnimi močmi hitro pomagali ponesrečencu in ga iz vozila pospremili na varno. Na bližnje drevo so privezali vrv, s pomočjo katere so se spustili do vozila. Drug drugega so držali za pasove, da jih reka ne bi odnesla. Voznika so pozvali, naj odpre okno avtomobila in nato so ga uspešno rešili skozenj. Reševalci so ga prevzeli v nadaljnjo oskrbo. Pri reševanju ogroženega življenja so policisti Damjan Klemenčič, Peter Lipič in Robert Ovčar ter občan Robert Bombek požrtvovalno in nesebično tvegali lastno zdravje in življenje.

Policijska uprava Ljubljana, Postaja prometne policije Ljubljana, Tomislav Gönc, Lendavčan, 8. januar 2023

Policist Postaje prometne policije Ljubljana je v okviru mednarodnega sodelovanja na začetku leta deloval v skupni operaciji agencije Frontex v Bolgariji. V prostem času se je na nedeljsko jutro, 8. januarja 2023, odpravil na goro Musala, ki je najvišja gora tako v Bolgariji kot na Balkanskem polotoku. Med kosilom v gorski koči so planinci nenadoma zaslišali glasen pok. Stekli so ven in našli ponesrečenega padalca, ki je strmoglavil v bližini koče. Ranjenca so odnesli v notranjost in nemudoma poklicali pomoč. Med dolgim čakanjem na reševalce je bil policist Tomislav Gönc ves čas ob poškodovanem padalcu in ga spodbujal, da je ostal pri zavesti, saj se je njegovo zdravstveno stanje hitro slabšalo. Z njegovo pomočjo so reševalci poškodovanca naložili na helikopter in odpeljali v najbližjo bolnišnico, kjer je kljub zdravniški pomoči zaradi hudih poškodb pozneje umrl. Ravnanje policista, ki je v nepoznanem tujem okolju v svojem prostem času pokazal zvrhano mero požrtvovalnosti in občutka za sočloveka, nikakor ne sme ostati prezrto. Sestra preminulega padalca se mu je zahvalila za vso pomoč in podporo, ki jo je nudil njenemu bratu v težkih trenutkih, in ga povabila na pogreb.