Ostalo

Počitnic je konec, danes je prvi šolski dan

Vrtci, osnovne in srednje šole danes znova odpirajo svoja vrata. Vsaj deset mesecev bodo tako omenjeni zavodi njihov drugi dom, nič drugače pa ne bo za njihove vzgojitelje, učitelje in učiteljice.
Danes zjutraj se bodo učenci in dijaki znova srečali pred šolskimi zgradbami, tisti najmlajši, prvošolčki pa bodo prag osnovnih šol prestopili v popoldanskih urah. DOŠ I Lendava bo sprejem za prvošolce pripravila danes ob 17.00 uri v šolski telovadnici, učenci od 2. do 9. razreda pa se bodo zbrali ob 7.45 uri na šolski ploščadi, kjer jih bodo pričakali ravnateljica in učitelji. Tudi v podružnični šoli v Gaberju bo ura prihoda za druge in tretje razrede enaka kot v Lendavi. Prvega septembra svoje dijake pričakujejo tudi na DSŠ Lendava. Dijaki višjih letnikov se bodo zbrali v avli šole ob 7.05 uri, dijake prvih letnikov pa pričakujejo ob 7.30 v amfiteatralni predavalnici. S poukom bodo jutri začeli tudi na DOŠ II Lendava. Pričetek pouka za vse učence šole bo danes ob 8.00 uri.

Poslanica ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala

“Spoštovani učenke in učenci, dijakinje in dijaki, učiteljice in učitelji ter vsi ostali zaposleni v vzgoji in izobraževanju,

pred nami je novo šolsko leto. Kot vedno se ga zelo veselimo, tudi zato, ker prinaša veliko novega, veliko izzivov. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport smo bili v poznih pomladanskih in v poletnih mesecih kar pridni. Skupaj s šolami smo vpeljali vse tiste spremembe, ki bodo veljale v novem šolskem letu. V to štejemo predvsem brezplačne učbenike in učna gradiva za prvi in drugi razred osnovne šole, spremenjen način opravičevanja polnoletnih dijakov, pa tudi t. i. Belo knjigo, ki je dolgoročni strateški načrt za slovenski izobraževalni sistem v prihodnjih desetletjih.

Za učitelje je pomembna informacija, da smo sredi snovanja novega kariernega sistema. Ta je namreč tisti, s katerim šola stoji ali pade. Šola namreč stoji ali pade na ljudeh, na kakovosti dela z učenci in dijaki. Zato je tako zelo pomembno, da na eni strani vztrajamo pri kakovosti, na drugi strani pa dajemo avtonomijo učiteljem in jim zaupamo, da bodo opravili svoje delo kar najbolj kakovostno, pri čemer bodo za to ustrezno karierno in drugače nagrajeni.

Vsem želim vse dobro v novem šolskem letu, ogromno znanja, prijateljstev in vsega ostalega, kar šola prinaša. Prav šola je v Sloveniji eden od najboljših družbenih podsistemov in prav je tako, saj gre za naše državljane in prihodnje generacije.

Najlepša hvala!”