Ostalo

Po turobnem in deževnem vikendu, pred nami znova nekaj sonca

Po turobnem in deževnem vikendu, je pred nami znova nekaj sonca. Včerajšnja nedelja je bila sončna, takšna pa bo, kot kaže, tudi prva polovica tedna. Vreme bi se lahko vnovič sfižilo v sredo, v četrtek bo oblačno. Temperaturo nad 30 stopinj bi lahko izmerili le jutri.
Po tem, ko smo minuli vikend imeli predvsem dež, to ne velja za nekaj prihodnjih dni. V sredo bomo sicer znova lahko deležni dežnih kapelj, v četrtek bo oblačno. Najtoplejši dan tega tedna bo jutrišnji torek, ko bi lahko namerili 30 stopinj Celzija, prihodnje dni 28. Nad Sredozemljem je območje visokega zračnega tlaka, hladna fronta se pomika severno od Alp. Od zahoda priteka k nam toplejši in nekoliko bolj suh zrak.

V torek in sredo bo sončno in vroče. V sredo popoldne bodo predvsem na severu krajevne nevihte. Tudi v noči na četrtek bo občasno še deževalo, v četrtek pa bo spremenljivo do pretežno oblačno in večinoma suho. V noči na četrtek bo preko naših krajev potovala vremenska fronta, nato se bo nad našimi kraji znova vzpostavilo šibko območje visokega zračnega tlaka.

Kaže, da bo na začetku prihodnjega tedna nad srednjo Evropo in severnim Sredozemljem nastalo ciklonsko območje. V četrtek bo spremenljivo oblačno, ponekod bo občasno deževalo. V petek in soboto bo znova prevladovalo sončno vreme. Od nedelje naprej pa se možnost za padavine, večinoma kot plohe in nevihte, spet nekoliko poveča. Najvišje dnevne temperature bodo okrog 28 stopinj Celzija.

UV indeks bi ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost med 8 in 9, v gorah pa do 10. Poletne nizke do srednje visoke obremenitve s cvetnim prahom trav se bodo nadaljevale. Med trave uvrščamo tudi koruzo, ki trenutno cveti, v neposredni bližini njiv so zato obremenitve zraka povišane. V zraku bodo posamezna zrna pelina, v nižinah SV Slovenije se lahko pojavijo že prva zrna ambrozije.