Ostalo

Po natanko dveh letih je smrtno nevarno cesto iz madžarske do Pinc zamenjala avtocesta

Naši vzhodni sosedje, Madžari, so konec novembra 2017 položili temeljni kamen za slabih 14 kilometrov avtoceste do Pinc, od minulega petka naprej pa je avtocesta tudi uradno odprta. Ljubljana in Budimpešta sta tako končno povezana s pravo avtocestno traso. Dozdajšnja cesta, ki se je v Pincah priključila na pomursko avtocesto A5, je bila namreč smrtno nevarna.
Ljubljana in Budimpešta odslej povezana z avtocesto. To so konec novembra 2017 naznanili s položitvijo temeljnega kamna v naselju Csörnyeföld, ki je le nekaj kilometrov oddaljeno od meje s Slovenijo. Sedaj že bivša smrtno nevarna cesta, ki se je v Pincah priključila na Pomursko avtocesto A5, je bila torej zgrajena v dveh letih od položitve temeljnega kamna, in če se spomnimo je prav Csörnyeföld kraj, kjer se je pred nekaj leti zgodila grozljiva prometna nesreča, ki je ena izmed najhujših na omenjeni cesti, v kateri je življenje izgubilo šest državljanov Romunije. Voznik avtobusa je takrat zapeljal pred tovornjakarja iz Slovenije.

Štiripasovnica z odstavnimi pasovi

Gradnjo odseka so omogočila evropska sredstva, ki znašajo 16,7 milijarde forintov (53 milijonov evrov), preostali denar pa je prispevala Madžarska. Gradnja odseka je seveda pomembna tudi za Slovenijo. Madžarska je torej zgradila sodobno štiripasovnico z odstavnimi pasovi, na kateri je največja dovoljena hitrost 130 kilometrov na uro. In še statistika? Od leta 2005 se je na omenjenem kratkem odseku zgodilo 23 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi avtobusi, pripetile pa so se tudi številne druge prometne nesreče. Domačini so jo kar hitro poimenovali “cesta smrti,” v kraju pa se je med drugim v preteklih letih organizirala tudi civilna iniciativa. In še za konec: Omenjeni odsek je bil na madžarskem znan tudi po tem, da se je tukaj zgodilo največ nesreč v državi na sploh.

FOTO: MTI/VARGA GYÖRGY