Ostalo

Plazišče na Novem Tomažu (Újtamásu) ne miruje

Zadnji marčevski dan smo na našem spletnem portalu poročali o že večletni problematiki na Novem Tomažu (Újtamásu). Tamkajšnji lastniki vikendic so upali, da se bodo stvari občutno izboljšale, pa so nam včeraj sporočili, da se, razen sanacije cestišča z gramozom o čemer smo že poročali, na plazišču ni zgodilo nič.

Včeraj so nas znova poklicali razočarani lastniki vikendic na Novem Tomažu (Újtamásu) in z zaskrbljenostjo zrli proti še vedno aktivnem plazišču in meseca marca nasipanem gramozu s katerim je občina delno sanirala glavno dovozno pot. Slednji še vedno poudarjajo, da ne želijo ničesar drugega kot le vrnitev cestišča v prvotno stanje (asfalt) in urejeno ustrezno odvodnjavanje. Seveda pa si želijo tudi sanacije plazovitega pobočja, ki že več let ne miruje.

Težave imajo že nekaj krepkih let, nekateri vinogradništvo tam že povsem opustili

Újtamás, kot ga večina pozna, je en izmed tistih delov, ki je pogosto pod udarom narave. Najprej ga je pred nekaj leti prizadelo drsenje zemlje, med drugim se je zaradi močno poškodovane hiše od tam morala izseliti ena družina, leta 2014 pa ga je, kot večino občine Lendava prizadelo še močno deževje, hudourniške vode pa so do konca poškodovale in povsem razdejale cesto, ki vodi do kleti, vikendic in tamkajšnjih kmetijskih zemljišč.

Gre za 12 vinskih kleti, nekaj tudi s pripadajočim bivalnim delom, lastniki katerih so po letu 2014 za skoraj dve leti ostali brez cestne povezave do svojih zemljišč, nekaj pa je celo takih, ki so zaradi težkega dostopa vinogradništvo opustili. Svoje je dodalo že več let nesanirano plazovito območje.

Cesto sanirali z nasipanjem gramoza, ki pa je v vedno slabšem stanju

Kaj se bo zgodilo, ne vedo niti lastniki zemljišč, ki so se na naše uredništvo obrnili že drugič in so povsem obupani, saj jim lendavska občina ni postregla z ničemer konkretnim. “Sedaj pa bomo po novem odloku morali plačevati še odvoz odpadkov. Me zanima kako bo tja gor prišel tovorni avtomobil podjetja Eko-Park,” se hudujejo. Če so cesto na hitro sanirali z nasutjem gramoza meseca marca, po devetih mesecih slabo kaže tudi slednjemu.

mar-dec

img_2395

img_2400