Ostalo

Pismo bralca: “Sprašujem se, a je res, da nam ni mar za naravo, okolje in urejenost?”

Včerašnji dopoldan smo na naš elektronski poštni naslov prejeli pismo zaskrbljenega občana (ime in priimek sta znana uredništvu), ki se huduje nad “vikendaši” pa tudi občani, katerim, po njegovem mnenju, ni mar ne za izgled mesta in prav tako ne za naravo. Tudi slednji opaža, da pokopališča postajajo smetišča. In to je tudi nit njegovega pisma.
Da so pokopališča že dlje časa lokalna smetišča ni potrebno posebej poudarjati, težava pa se je poglobila po tem, ko so se pričeli umikati ekološki otoki in ko so smetiščne kontejnerje v večstanovanjskih naseljih pričeli ograjevati. Problematiko odlaganja smeti, predvsem takšnih, ki tja ne spadajo, tudi kosovnih, občani poznajo že dlje časa, s tem je seznanjeno tudi lendavsko komunalno podjetje Eko-Park. Kot je bilo moč slišati že večkrat, bo tudi na pokopališčih, kot kaže, potrebno smetiščne zabojnike ograditi.

“V občini imamo več kot odlično poskrbljeno in zakonsko urejeno ravnanje z komunalnimi odpadki, kar večina prebivalstva upošteva in z odpadki ravna pozitivno. A vendar so med nami še zmeraj ljudje, ki jim ni mar za naravo, okolje in urejenost . To dokazujejo vsakodnevno, z res neverjetno nesramnostjo. Kaj vse počnejo se lahko vsakodnevno prepričate ob obisku pokopališča na koncu mesta v smeri Čentibe (novo pokopališče). Na pokopališču so na treh mestih nameščeni kontejnerji, namenjeni predvsem odlaganju odpadkov iz grobov (sveče, rože in drugo zelenje) a se tam najde vse drugo, celo odpadne gume, vzmetnice, stare kante za smeti, cevi, staro pohištvo, razna embalaža in celo ostanki strupenih in nevarnih snovi. V smetiščne zabojnike pokopališča zadev sicer ne odlagajo le “vikendaši,” temveč tudi občani, ki doma sicer imajo urejen odvoz odpadkov,” se huduje bralec.

“Le kot primer naj navedem, da so delavci Eko-Parka vso to nesnago očistili 20.8.2020 in glej ga zlomka, čez dva dni se zgodba ponovi,” zapiše bralec. Ta med drugim delo lendavskega komunalnega podjetja pohvali: “Da je mesto res čisto, da imamo lepo urejeni park, zelenice, krožna krožišča, pločnike in druge javne površine  gre zahvala predvsem zaposlenim v podjetju Eko-Park Lendava. Znano je, da doma vemo le kritizirati, a vendar je lepo, da kdo kdaj kaj tudi pohvali. Na fotografijah je lepo vidno, kakšen odnos imajo posamezniki. Sprašujem se, a je res, da nam ni mar za naravo, okolje in urejenost? Kakšen odnos imajo ti posamezniki doma do lastne čistoče in higiene in v premislek, ali so zaposleni javnega podjetja naši hlapci, ki bodo venomer poskrbeli za našo nesramnost?”