Sveže

Petišovski plin odnesel direktorja Arsa

Posebna komisija ministrstva za okolje je ugotovila nepravilnosti v postopkih izdaje dovoljenj za povečanje črpanja plina na petišovskem polju, ki jih je želela dobiti britanska družba Ascent Resources. Bodo pritiske na zaposlene na Arsu obravnavali tudi kriminalisti?
Vojna za plin na petišovskem polju: Britanci naj bi tako grozili ministru za okolje, Juretu Lebnu, da jih je ta prijavil na Policijo, saj želi zaščititi suverenost Slovenije. Nadzor ki ga je minister sprožil je pokazal, da so na uradnike pritiskali Angleži, tako, da torej na Arsu pri svojem delu niso bili samostojni in neodvisni. Angležem se pritiski na Arso naj ne bi zdeli sporni in nedopustni, še več, menda naj bi jih bili celo pripravljeni ponoviti.

Včerajšnji pozen popoldanski odstop direktorja Arsa, Joška Kneza, je neposredna posledica notranjega nadzora na delom agencije pri odobritvi dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih. Na ministrstvu so med drugim namreč potrdili, da je posebna komisija ugotovila več nepravilnosti. Ta je ugotovila, da so bili “ministrovi sumi utemeljeni” v obeh postopkih pa sta bila po ugotovitvah komisije kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb.

Gre za postopek izdaje dovoljenja za rafinerijo za prečiščevanje zemeljskega plina, ki ga je želela pridobiti britanska družba Ascent Resources, in za postopek, povezan s pridobivanjem mineralnih surovin, hidravlično stimulacijo oz. frackingom. Vlogo za tega je podala družba Geoenergo, nosilka projekta v Petišovcih, ki je v lasti Petrola in Nafte Lendava. S pridobljenim dovoljenjem bi družba lahko začela s frackingom oziroma črpanjem plina s t. i. hidravlično stimulacijo majhnega obsega.

Britanski časopis “Daily Mail” je namreč pisal, da naj bi Britanci prejeli osebna zagotovila visokih uradnikov iz Arsa, da bodo dobili dovoljenja za črpanje plina. Prav to je sprožilo niz zaporednih dogodkov, ki smo jim v tem trenutku priča. “Vsi zaključki notranje revizije na Arsu so bili včeraj predani organom pregona, ki bodo ugotovili kdo in s kakšnim namenom je izpostavljal določene informacije,” je dejal minister za okolje, Jure Leben.

Od odobritve dovoljenj je odvisna usoda družbe Ascent Resources, ki je v projekt Petišovci vložila že okrog 50 milijonov evrov. Edine prihodke ustvarja s črpanjem neprečiščenega plina iz dveh odprtih vrtin v Petišovcih, ki pa se zmanjšujejo. Njena slovenska podružnica je lani ob vsega 890 tisoč prihodkov ustvarila 2,6 milijona evrov čiste izgube.

Financira se izključno s posojili britanske lastnice, ki ima sama vedno več težav s financiranjem nadaljevanja projektov. Prihodnji teden bo v Londonu potekala skupščina, na kateri bo Ascent iskal soglasje za povečanje kapitala.