Ostalo

Petišovci: Potok Kopica po padavinah pričel kazati onesnaženje

Potok Kopica je desni pritok reke Ledave v ravnini južno od Lendave. Po neuradnih podatkih gre za potok, ki je najbolj obremenjen z raznimi izpusti in sicer še iz časov nekoč velike Nafte Lendava, danes pa predvsem z izpusti vsem dobro poznane bioplinarne v Trimlinih. Kar se zgodi, to “pojedo” Petišovčani. Je situacija sploh rešljiva?
“Uprava RS za zaščito in reševanje je včeraj popoldan poročala o tem, da so ob 16.17 opazili onesnaženje potoka Kopica v Lendavi. Iz bližnje bioplinarne Lendava je iztekla v potok onesnažena snov, o dogodku pa so že bile obveščene vse pristojne službe.” To je žal le en izmed številnih člankov, ki se že več let pojavljajo v medijih. Žal moramo pisati o potoku, ki je že tako ali tako izjemno obremenjen. Potok se vije čez vsem dobro poznano vas Petišovci, vsakršni izpust snovi iz razvpite bioplinarne pa prizadene tako življenje kot tudi tamkajšnji turizem.

“Potok teče skoraj v celoti po umetni strugi, ki pod Petišovci služi zgolj za odvajanje vode z obsežnih kmetijskih površin in je brez obrežnega rastja in zlasti poleti skoraj brez vode ter precej onesnažen,” je moč prebrati na Wikipediji. S predvsem zadnjim delom besedila se bodo strinjali Petišovčani, ki so na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook objavili fotografije potoka Kopica, ki je, kot kaže, vnovič dodatno onesnažen – vsaj tako kažejo fotografije.

Omenjeni potok se v medijih pojavlja predvsem v povezavi s trimlinsko bioplinarno, “vsaka čast živečim ob potoku, da še vztrajajo,” pa so zapisali pri Turističnem in okoljevarstvenem društvu Petišovci. “Ta potok se preliva v Ledavo … Muro … pa nikomur nič …,” se hudujejo. “Sporna dejanja in kršitve so nezakonite in to je dejstvo, zato pričakujemo in zahtevamo ukrepanje,” je že večkrat poudaril župan Občine Lendava, Janez Magyar. Ob tem je potrebno dodati, da je potok Kopica tako ali tako zelo degradiran potok.

Po vseh letih oz. desetletjih onesnaževanja se sicer mnogi sprašujejo, kaj vse sploh zadržuje struga potoka Kopica. Gre za potok, ki sam po sebi ni posebno problematičen, a je problematično njegovo dno. To bi naj, neuradno, vsebovalo številne nevarne snovi in predvsem težke kovine. V nadaljevanju vam ponujamo fotografije, ki so jih posneli člani Turističnega in okoljevarstvenega društva Petišovci v teh dneh, ko so nad naše kraje prišle padavine.