SvežeLokalne volitve 2022

Peter Oletič: “Kot skupina ne bomo podprli nobenega kandidata, niti jaz osebno ne”

Kandidat za župana Občine Lendava Peter Oletič, ki se ni prebil v drugi krog, a je hkrati v prvem krogu dosegel zavidljivo število glasov (971), se je danes zvečer z zapisom pred volilnim molkom pred drugim krogom lokalnih volitev oglasil na priljubljenem socialnem spletnem omrežju Facebook, kjer je poudaril, da v drugem krogu tako lista Pro Lendava kakor tudi sam osebno ne bo podprl nobenega kandidata.
Njegov zapisa objavljamo v celoti:

“V zadnjem tednu se je veliko ljudi na nas obrnilo z vprašanjem, koga bomo v drugem krogu županskih volitev podprli, zdaj, ko je naše poti na volitvah konec. Vsem, s katerimi smo se pogovarjali, smo dali enak odgovor – kot skupina ne bomo podprli nobenega kandidata, niti jaz osebno ne. Razlog je zelo preprost. Glede na to, da smo se zavezali k temu, da bomo nestrankarsko gibanje, bi bila izrečena podpora kateremu koli kandidatu v nasprotju s tem, kar smo tekom volilne kampanje govorili, in se nam ne zdi prav do vseh, ki so nam in meni namenili svoj glas – glas za nestrankarsko enotnost.

V zadnjem tednu smo bili tudi priča marsičemu, kar ne bi smelo imeti mesta v naši družbi. Osebni napadi, zavajanje, podtikanje, zaničevanje, pokroviteljski odnos, nasilje, zasmehovanje, obračunavanje na več različnih načinov … Gre za obnašanja, ki so v politiki tretirana kot sprejemljiva, še več, so pričakovana in normalizirana. Tudi mi smo se zavedali, da nas bo to čakalo, ko smo se odločili za to pot. In smo to tudi doživeli, se pa na to nismo odzivali z napadi ali agresijo in se niti ne nameravamo.

Z vsem spoštovanjem, če želimo v občini nekaj spremeniti, je treba začeti tukaj. Tak način in take prakse onemogočajo sodelovanje in vzbudijo zamere. Zavedati se moramo, da bo po volitvah tudi nov dan. Po volitvah si bomo morali pogledati v oči. Morali bomo sodelovati, če želimo ostati zvesti obljubam, ki smo jih svojim volivcem dali. Namreč, kako naj sodelujemo, če se bomo ukvarjali z revanšizmom, če bo cilj upravičeval sredstva, če si bomo nenehno metali polena pod noge, če se ne bomo držali nekih normalnih pravil komunikacije, če si ne bomo izkazali vsaj osnovnega spoštovanja? Takšno obnašanje je nedostojno položajev, ki jih zasedamo, in platform, ki jih imamo.

Zato od vseh, ki želijo krojiti prihodnost občine, pričakujem več. Pričakujem višji nivo. Verjamem, da mora vsak sprejeti odgovornost za lastne odločitve in posledice le teh. Tudi mi smo jih. Zato se v nedeljo mora vsak odločiti po svoji vesti in ne po naših priporočilih.

Prosim pa vas le, da greste volit. V čim večjem številu. Kajti visoka volilna udeležba je edini način, da se pokaže volja občanov. Upam, da se v nedeljo vidimo na volišču.”