Ostalo

Otroci za varnost v prometu 2023: V preventivni akciji sodelovali otroci iz 25 pomurskih osnovnih šol in vrtcev

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so v času Martinovega v sodelovanju z otroki nižjih razredov osnovnih šol in s policijskimi postajami skozi ulične akcije, ki so potekale po Sloveniji, opozarjali na škodljive učinke alkohola in ter na to, da je varen udeleženec v prometu samo trezen udeleženec. V programu je sodelovalo 25 pomurskih osnovnih šol in vrtcev z 865 izdelki, koordiniralo pa jih je 68 mentorjev.
Program Otroci za varnost prometu se je začel v Pomurju izvajati letos, leta 2015 je pa postal del nacionalnega programa in se izvaja v vseh slovenskih regijah. Aktivnosti programa Otroci za varnost v prometu potekajo od meseca septembra in se zaključijo z uličnimi akcijami. Cilj programa je dvigniti ozaveščenost o posledicah uživanja alkohola pri udeležencih v prometu, zato v začetku šolskega leta NIJZ z območnimi enotami pripravi natečaj za osnovne šole in vrtce, tisti, ki se v program vključijo, pa obravnavajo problematiko alkohola in prometa na otrokom razumljiv način.

“V Pomurju je bilo dan pred martinovim izvedenih 7 akcij v sodelovanju s Policijskimi postajami Murska Sobota, Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Gornji Petrovci ter s pomurskimi šolami in vrtci: Vrtec pri OŠ Šalovci, Vrtec pri OŠ Sv. Jurij, Rogašovci, Vrtec Veržej, OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, DOŠ I Lendava in OŠ IV Murska Sobota. OŠ Križevci pri Ljutomeru bo 8. akcijo izvedla do konca meseca novembra. NIJZ OE Murska Sobota bo 15.11. s strokovnim dogodkom obeležila 20. obletnico izvajanja programa v Pomurju,” je dejala Jadranka Jovanović iz NIJZ OE Murska Sobota.

Prisotnost alkohola v prometu je odraz širšega odnosa družbe do pitja alkohola, do katerega vlada v Sloveniji velika toleranca. Ta se kaže že v porabi čistega alkohola na odraslega prebivalca, po kateri se naša država uvršča med vodilne v Evropi. Le-ta je pri nas v letu 2022 znašala dobrih 10 litrov na prebivalca, starega 15 in več let, ali prevedeno v posamezne alkoholne pijače: skoraj 35 litrov vina in skoraj 95 litrov piva in dobre 3,5 litre žganih pijač na tako starega prebivalca.

Kako so akcija izgledale? Policisti so zaustavili naključne voznike, opravili kontrolo prometa, nato pa sta do avtomobila pristopila otroka, ki sta vozniku podarila svoj izdelek, ki sta ga pripravila v natečaju ter zloženko o alkoholu, ob koncu pa sta mu zaželela še varno vožnjo brez alkohola.