Ostalo

Oranje: Državni naslov vnovič Pomurcu

Zveza za tehnično kulturo Slovenije je v soorganizaciji z Gradom Prestranek d.d., Občino Postojna, KGZS – KGZ Nova Gorica in Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, organizirala že 66. državno tekmovanje oračev Slovenije in 28. državno tekmovanje dijakov in študentov biotehniških šol v oranju.
Najboljši slovenski orači ter dijaki in študenti so se tudi letos pomerili v oranju strnišča in ledine, ženske pa v spretnostni vožnji s traktorjem. Na prizorišču se je v petek in soboto, torej oba tekmovalna dneva, odvijal tudi pester spremljevalni program in predstavitve raznih društev na stojnicah. Najboljša dva orača, po eden iz vsake kategorije (plug krajnik in obračalni plug), se bosta naslednje leto udeležila svetovnega tekmovanja v oranju v Estoniji.

Svečano odprtje tekmovanja se je odvilo minuli petek, 8. septembra ob 11.30 uri, svečana razglasitev rezultatov pa je bila soboto, 9. septembra, ob 16.30 uri. Obe svečanosti sta potekali na gradu Prestranek. Omenjeno tekmovanje je obiskala tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Dejala je, da je prepričana, “da bo oranje v Sloveniji kljub novim tehnologijam ostalo del tradicije.” Ob tem je posebej izpostavila mlade.

Prvo mesto v kategoriji plugi krajniki je osvojil Pomurec Matej Sinic, ki je bil najboljši tako na strnišču kot na ledini. Omenjeni je naslov državnega prvaka osvojil že četrtič. In kakšne rezultate so dosegli drugi sodelujoči Pomurci? Primož Sukič je bil drugi v oranju s plugi krajniki. V kategoriji obračalni plugi je zmagal Dolenjčan Igor Pate, drugi je bil Pomurec Tilen Vogrinčič in tretji prav tako Pomurec Štefan Bakan.

In kako je šlo mladim? V kategoriji plugi krajniki je zmagal Jože Sambt, dijak Biotehniške šole Rakičan, v kategoriji oranja z obračalnim plugom pa je drugo mesto zasedel Rok Žižek. Spretnostna vožnja s traktorjem: Prvo mesto je osvojila ekipa pomurskih oračic, kar pomeni da so v tej kategoriji državne prvakinje. Prvouvrščeni iz vsake kategorije tako odhajajo v Estonijo.