Sveže

Opustitev kajenja nikoli ni lahka: Pomagajo vam lahko tudi v Zdravstvenem domu Lendava

Vsako leto zadnji januarski dan obeležujemo Dan brez cigarete. Tako je bilo tudi včeraj. Ob tem dnevu želijo uporabnike različnih tobačnih in nikotinskih izdelkov spodbuditi k opustitvi, ne le kadilce, pač pa tudi uporabnike ogrevanih tobačnih izdelkov, elektronskih cigaret, brezdimnih tobačnih izdelkov (snus, fuge, tobak za oralno uporabo ali žvečenje) in nikotinskih vrečk. Pogovarjali smo se s Tjašo Tkalec, diplomirano medicinsko sestro iz Zdravstvenega doma Lendava.
Vsako leto 31. januarja, Slovenija zaznamuje Dan brez cigarete, ki je posvečen ozaveščanju o nevarnostih kajenja in spodbujanju kadilcev k opustitvi te navade. Opustitev omenjene navade ni lahka, pomagajo pa vam lahko tudi v Zdravstvenem domu Lendava. Pomoč je brezplačna in je namenjena ljudem vseh starosti in sicer redno že od leta 2018. “Zdravstveno vzgojne delavnice za odrasle so se v Zdravstvenem domu Lendava izvajale že več let, z  letom 2018 pa se je v Zdravstvenem domu Lendava vzpostavil Zdravstveno – vzgojni center v sklopu katerega preko različnih zdravstveno vzgojnih delavnic delujemo za dobro zdravje posameznikov in lokalne skupnosti,” je uvodoma dejala Tjaša Tkalec.

Kot je dejala sogovornica, se ljudje za takšno pomoč v splošnem odločajo premalo, kot pričakujejo. “Tisti kateri želijo nehati s kajenjem, najdejo pot sami, tu pa tam pa kdo rabi vzpodbudo in nas seveda pokličejo. Žal je tega na letni ravni malo. Kot opažamo, se za pomoč pri opuščanju kajenja odloči več žensk kot moških, gre pa za starost od 50. leta pa naprej,” je dejala Tjaša Tkalec.

Ko nekdo v Zdravstvenem domu v Lendavi poišče pomoč pri opustitvi kajenja, slednjega povabijo na individualne posvete. “Vso delo poteka individualno. Na voljo so sicer tudi skupinske delavnice, a jih nismo imeli že dlje časa, saj je kandidatov, kot že rečeno, premalo. Že sicer pa imajo udeleženci, kot opažamo, raje individualna srečanja. Teh srečanj je šest in z udeležencem obdelamo različne tehnike opustitve kajenja. Poudariti moram, da so delavnice brezplačne za vse, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje.”

Kot je dejala sogovornica, se tukaj ne predpisuje nikakršnih terapij ali zdravil. Če udeleženec želi, si podporo lahko uredi v lastni režiji. Izogibamo se tudi uporabi raznih obližev. “Delujemo na način postopnega opuščanja kajenja, če pa kdo želi, da bi z razvado prekinil nemudoma, mu pomagamo tudi pri tej želji. Udeležencem predstavimo kaj so prednosti opustitve, predstavimo kaj so zgodnji učinki opustitve kajenja, predstavimo različne načine opustitve kajenja, … Vedeti je seveda potrebno, da so nekateri kadilci telesno zasvojeni, spet drugi kadijo, da se zamotijo, kratkočasijo, … Razlogov je več. Ne gre vedno za fizično odvisnost,” je še dejala sogovornica.

Med drugim pa pri omenjenem programu v zdravstvenem domu v Lendavi vodijo tudi evidenco uspešnosti za posameznika. “To poteka tako, da s kandidatom opravimo telefonski pogovor po treh mesecih ter po enem letu. Letno imamo okrog 12 udeležencev. 4 – 5 oseb povsem preneha s kajenjem, preostali pa se delijo na tiste ki zmanjšajo kajenje in na tiste, ki se vrnejo. Večina od teh sicer kajenje zmanjša. Vedeti je potrebno, da je opuščanje kajenja tek na dolge proge. Ti ljudje, ki pridejo k nam po pomoč, so običajno že skušali opustiti kajenje sami,” je zaključila Tjaša Tkalec, diplomirana medicinska sestra.

V kolikor bi s kajenjem radi prenehali jih kontaktirajte na: 02 57-89-290 ali tjasa.tkalec@zd-lendava.si

Tjaša Tkalec