Sveže

Odprli prijave na letošnji Bogračfest

Predvčerajšnjim so uradno odprli prijave na letošnji Bogračfest, ki se bo v starem mestnem jedru, na Glavni ulici, odvijal 27. avgusta. Prireditev se bo začela že ob deveti uri dopoldan.

Turistična zveza Lendava vabi: “Osrednji namen prireditve je ohranjanje tradicionalnega kulinaričnega izročila našega kraja, promocija kulinarike in vinske kulture ter zabava in druženje ob vrhunski gastronomski ponudbi. Tekmovanja se lahko udeležijo posamezniki, društva ter domače in tuje fizične ali pravne osebe, ki so pripravljene upoštevati razpisna pravila tekmovanja. Cena tekmovališča »Bogračfesta 2016« je 140,00 € z DDV, tekmovalno ekipo pa sestavljajo trije člani: kuhar in dva pomočnika. Organizator tekmovanja vsem ekipam zagotovi opremljeno tekmovališče in potrebne surovine za kuhanje bograča.”

Tekmovanje bo potekalo pod budnim očesom štiričlanske komisije priznanih kuharskih mojstrov in odličnih poznavalcev kulinarike. Ocenjevanje bo potekalo v dveh kategorijah in sicer “Mojster bograča” ter “Najlepše urejeno tekmovališče.”

Program

Med osmo in deveto uro dopoldan se bo po Glavni ulici podala godba na pihala, med deveto in trinajsto uro pa sledi zbiranje ekip, priprava tekmovalnih mest, … Sočasno se bo odvijala animacija z uličnimi glasbeniki. Med dvanajsto in osemnajsto uro se bo odvijal program radijskih hiš, ki so medijski pokrovitelji, med trinajsto in štirinajsto pa razglasitev najlepše urejenega tekmovališča. Med štirinajsto in osemnajsto uro se bo v mestnem parku odvijala animacija za otroke, med sedemnajsto in devetnajsto pa ocenjevanje vzorcev bograča. Med dvajseto in enaindvajseto uro zvečer sledi razglasitev rezultatov “Mojstri bograča,” zabavni program pa do triindvajsete.

Organizator zagotovi tekmovališče v izmeri 5×5 metrov

Organizator tekmovanja vsem ekipam ob plačilu kavcije (30 €) zagotovi tekmovališče v velikosti 5×5 m, opremljeno z gasilsko mizo, dvema klopema, trinožnim stojalom za kotel, emajliranim kotlom za kuhanje bograča, pocinkanim kuriščem, vrečo drv, senčnikom z napisom Lendava vabi in vrečo za smeti.

Na voljo je 100 tekmovalnih mest. Tekmovališče bo na več mestih opremljeno z vodnjaki za zajem vode in bo v celoti ozvočeno (ulični radio). Na tekmovališču se lahko uporabljajo le mize in klopi ter kotli za kuhanje, ki jih ekipam dodeli organizator.

Lokacija prizorišča: del Glavne ulice od Evangeličanske cerkve do Bara Mango, del Mlinske ulice od banke do vhoda v park.

Tekmovalne ekipe za pripravo bograča prejmejo naslednje sestavine:

– 1 kg svinjskega mesa
– 1 kg govejega mesa
– 1 kg divjačine
– 3 kg krompirja
– 2 kg čebule
– 1 glava česna
– 30 dag paprike
– 1 kg kruha
– 1 l olja
– 20 krožnikov s priborom

108 tekmovalnih ekip iz Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije je na 1300 metrov dolgem tekmovališču v starem mestnem jedru Lendave lansko leto skuhalo kar 4500 litrov bograča, ki so si ga z veseljem privoščili ljubitelji te slastne jedi na žlico. Organizatorji so še pripisali, da je lanski Bogračfest obiskalo še več obiskovalcev kot prejšnja leta, bilo jih je rekordnih 12 tisoč.

Prijave >>