Odkrita ukradena avtomobila minuli teden v Dolnjem Lakošu: Pogojna kazen za Poljaka, ki sta lahko šla domov

O tem, da so policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Murska Sobota minulo sredo v Dolnjem Lakošu prijeli dva poljska državljana, ki sta se vozila z ukradenimi vozili iz Italije v svojo državo, smo na Lendavainfo.com že pisali, sedaj pa je zadeva že zaključena. V pospešenem kazenskem postopku sta Poljaka minuli petek bila na murskosoboškem okrožnem sodišču že obsojena na pogojno zaporno kazen.
Po naših podatkih naj bi 43- in 36. letna Poljaka bila zgolj kurirja, ki sta morala jeklena konjička višjega cenovnega razreda, proti plačilu spraviti v svojo državo, vendar jima je načrt splaval po vodi, ko sta se, namesto po pomurski avtocesti, peljala po regionalni cesti Murska Sobota – Lendava. Potem, ko so ju policisti pridržali, sta bila privedena v pospešeni kazenski postopek, ki se med pomurskimi represivnimi organi uspešno izvaja. In na predlog višjega državnega tožilca Draga Fariča, je okrožni sodnik Stanislav Jug vsakega tujca obsodil z enako kaznijo, in sicer osem mesecev zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Če v dveh letih ne izvršita novega kaznivega dejanja, potem jima ne bo treba v zapor. S takšno sankcijo sta se strinjala tudi zagovornika obtoženih Poljakov, odvetnika: Monika Car iz odvetniške pisarne Tanje Koračin Bohar, in Željko Vrhunc.

Spomnimo: Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Murska Sobota so v sredo ob 11.37 uri, med kontrolo cestnega prometa na regionalni cesti Murska Sobota – Lendava, v naselju Dolnji Lakoš zaustavili in kontrolirali osebni avtomobil znamke Toyota, poljskih registrskih oznak. Pri kontroli vozila in listin je bilo ugotovljeno, da sta prometno dovoljenje in registrska tablica ponaredek. Prav tako je bila na vozilu prenarejena tipska nalepka in številka šasije. Slabo uro pozneje, ob 12.25 uri se je v bližino, kjer so policisti izvajali postopek zoper osumljenega državljana Poljske pripeljalo še osebno vozilo znamke Lexus. “Zaradi suma, da gre za povezavo med voznikoma je bila opravljena kontrola osebe in vozila. In tudi pri drugem vozniku je bilo ugotovljeno, da je prometno dovoljenje in registrska tablica ponaredek. Prenarejena je bila tudi tipska nalepka in številka šasije. Obe vozili sta bili v mesecu septembru odtujeni v Italiji. Vozili sta bili zaseženi. Voznikoma, 43- in 36- letnemu državljanu Poljske je bila odvzeta prostost,” je med drugim povedala Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota.

V petek sta oba bila privedena pred dežurnega sodnika, in sicer z ovadbo za kaznivi dejanji prikrivanja po 217. členu KZ-1 in ponarejanja listin po 251. členu KZ-1. Za omenjeni kaznivi dejanji je grozilo Poljakoma do štiri leta zapora, in sicer za vsako izmed kaznivih dejanj po dve leti. Ker je vse bilo priznano in v pospešenem postopku sta pač dobila omenjeni pogojni zaporni kazni. Kakorkoli že, oba bosta najverjetneje obžalovala, da sta se namesto po avtocesti peljala po regionalki. Morebiti ju na avtocesti ne bi odkrili, čeprav sta se tako izognila plačilu cestnine oziroma nakupu vinjete.