Sveže

Od jutri naprej se lahko poročate!

Sklepanje zakonskih zvez bo omogočeno tako v uradnih prostorih kot tudi na prostem, vendar v nekoliko okrnjeni zasedbi. Kot je dejal minister, bosta pri obredu poleg mladoporočencev lahko prisotna še matičar in/ali načelnik UE v vlogi pooblaščenca.
Če bo poroka izvedena na prostem, bosta lahko prisotni tudi priči, če bo obred potekal v zaprtem prostoru, pa bo o prisotnosti prič odločilo vodstvo posamezne upravne enote. Prav tako mora v primeru obreda v zaprtem prostoru, površina tega prostora zagotavljati dovolj veliko razdaljo med udeleženci obreda.

Po besedah ministra za javno upravo bodo zaradi izvedbe porok potrebne tudi spremembe osebnih dokumentov (osebne izkaznice, potni listi, vozniška dovoljenja itd.), “kar pomeni, da bo izdaja novih dokumentov v teh primerih za upravne enote ‘nujna’ naloga”.

V primerih, ko bosta morala bodoča mladoporočenca do kraja oziroma lokacije poroke prečkati občinske meje, jima bo upravna enota izdala potrdilo, kar bo veljalo tudi za priči, je še dodal Koritnik.