Sveže

Od jutri naprej: Grafike Štefana Galiča v dunajski galeriji

Razstava vsem dobro poznanega lendavskega grafika Štefana Galiča bo od jutri naprej na voljo za ogled v dunajski galeriji. Odprtje in priprava razstave poteka v okviru Leta sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija 2019–2020.
Robert Jurak, Uroš Potočnik, Cvetka Hojnik, Arven Šakti Kralj Szomi, Štefan Galič in Franc Mesarič so slovenski umetniki, ki se pod okriljem projekta Leto sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija 2019–2020 predstavljajo v avstrijski prestolnici. Tokrat je na svoj račun prišel vsem dobro poznani lendavski grafik Štefan Galič, katerega razstava z naslovom Natura Viva bo na ogled od jutrišnje srede v dunajski galeriji Bahoe art house. To je torej peta razstava v nizu razstav šestih umetnikov na Dunaju.

Veleposlaništvo Republike Slovenije projekt vodi v sodelovanju z eno najuglednejših dunajskih kulturnih institucij Alte Schmiede in galerijo bahoe art house ter je kljub omejenemu delovanju zaradi epidemije od septembra 2020 do letos uspelo izpeljati vseh pet predvidenih razstav. Slovenska umetnost se je v tujini vnovič izkazala za pomembno orodje diplomacije in promocije. Dvojezično okolje in Galičevo družinsko ozadje se zrcalita tudi v besedilu, ki je poleg v slovenskem, nemškem in angleškem zapisano tudi v madžarskem jeziku. Občina Lendava, kjer je umetnik živel in ustvarjal, pa se bo ob odprtju razstave predstavila s turistično in kulinarično ponudbo ter s tem nadaljevala promocijo slovenskih regij, iz katerih umetniki prihajajo, navajajo pri veleposlaništvu.

Štefan Galič

Akademski slikar in grafik Štefan Galič je po hudi bolezni umrl 10.3.1997. Galič se je rodil leta 1944 v Lendavi, leta 1971 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in nato končal grafično specialko pri profesorju Riku Debenjaku. Štefan Galič je bil eden redkih grafikov, ki je raziskoval posebne izrazne možnosti barvnega lesoreza. V tej tehniki je razvil svoj osebni likovni izraz in to v cikličnem razvoju od figurativnih oblik začetne faze godal prek vse abstraktnejših ciklov zapisov in – nazadnje – fosilov.

Razstavo bosta odprla veleposlanica Ksenija Škrilec in generalni sekretar Alte Schmiede Walter Famler. Grafike in slike pa bodo na ogled skozi razstavno okno galerije bahoe art house v prvem dunajskem okrožju do 9. septembra. Naslednja razstava bo razstava Franca Mesariča z naslovom Barve Prekmurja.