Ostalo

Od danes naprej skorajda povsem opuščeno preverjanje PCT-pogoja

Pogoj PCT in vse ostale omejitve na gospodarskem področju so povsem odpravljene tako v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih. Sprostitve ukrepov začnejo veljati danes, v ponedeljek, 21. februarja 2022. Še naprej pa bo potrebno upoštevati splošna pravila uporabe zaščitnih mask, razkuževanja, medosebne razdalje in zračenja prostorov.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob tem dejal, da so na ministrstvu skupaj z gospodarstvom težko pričakovali trenutek sproščanja ukrepov. “Pri odločitvi o sprostitvi ukrepov smo upoštevali mnenje zdravstvene stroke in stanje epidemije. Pozivom gospodarstva smo tako prišli nasproti v najvišji možno meri, kolikor je dopustila zdravstvena stroka.” Minister je izpostavil, da je po njegovem mnenju vlada glede sprostitve ukrepov “sprejela uravnotežen pristop, s katerim še vedno varujemo zdravje najbolj rizičnih skupin ljudi, a obenem omogočamo državljankam in državljanom ponovno čimbolj normalno življenje, slovenskemu gospodarstvu pa poslovno okolje, v katerem bo lahko učinkovito delovalo.”

Minister Počivalšek je pozval k nadaljnji odgovornosti: “Virus je še vedno med nami. Gospodarstvo bo lahko delovalo le tako intenzivno in učinkovito, kot bodo zdravi zaposleni.” Zato še vedno veljajo nekateri higienski ukrepi, kot so uporaba nošnje mask, razkuževanje in varnostna razdalja in prezračevanje prostorov. Izpolnjevanje pogoja PCT bo potrebno za zaposlene in uporabnike storitev v nastanitvenih objektih dejavnosti zdravstva, socialno varstvenih storitev in zavodov za prestajanje kazni zapora oziroma prevzgojnem domu. “Odgovornost leži na vsakem izmed nas – le z upoštevanjem ukrepov se bomo lahko čim prej vrnili v normalno stanje,” je dejal minister.

Minister je ob sprostitvi ukrepov spomnil, da si je “vlada v dve leti trajajoči zdravstveni krizi v največji možni meri prizadevala zavarovati življenja in zdravje ljudi, a hkrati omogočiti gospodarstvu in ljudem čimbolj normalno delo in življenje. Pri tem smo državljankam in državljanom pomagali s konkretnimi in pravočasnimi ukrepi ter zaščitili najranljivejše – vse s ciljem čimbolj omiliti posledice pandemije.”

“Zahvaljujem pa se tudi slovenskemu gospodarstvu, podjetjem in zaposlenim za odgovorno ravnanje, prilagoditev načina dela, kjer je bilo to mogoče, in konstruktivne predloge pri iskanju rešitev iz pandemije,” se je gospodarstvu zahvalil minister Počivalšek.

Sprostitev ukrepov v gospodarstvu

Vlada z današnjim ponedeljkom 21. 2. 2022 odpravlja vse dosedanje epidemiološke omejitve tako v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih.

Potrošnikom in zaposlenim tako ne bo potrebno več dokazovati pogoja PCT ob vstopu v podjetja, prodajalne ali trgovske centre, gostinske lokale ali pri koriščenju različnih storitvenih dejavnosti in v nastanitvenih obratih (hoteli, apartmaji…).

V trgovinski, turistični ali drugih storitvenih dejavnostih ne veljajo več omejitve dovoljenega števila ljudi, načina priprave, prevzema, strežbe ali uživanja hrane in pijače, delovnega časa ipd.  Prav tako se po novem sprošča delovanje diskotek in nočnih klubov.