Sveže

Obžalovanje zaradi napada na župana Črenšovcev

Spomnimo: V gostilni v Odrancih so Romi minuli teden napadli župana občine Črenšovci Antona Törnarja. Hudo so ga poškodovali, mu izbili več zob, ranili so tudi njegovega prijatelja. Komisija za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Črenšovci je na minuli izredni seji izrazila obžalovanje o nedavnem dogodku.

Romsko naselje Kamenci v občini Črenšovci je v javnosti znano kot primer dobre prakse sožitja, kjer je urejena osnovna infrastruktura, v Kamencih pa so med drugim “doma” številni uspešno izvedeni projekti ob sodelovanju Romov, tudi s pomočjo evropskih sredstev iz razpisov. Veliko večino projektov vodi in izvaja tamkajšnjo romsko društvo Romano Pejtaušago.

Obžalovanje do na omenjeni seji izrazili vsi predstavniki komisije, najbolj prepričljiv pa je bil brat enega izmed napadalcev, ki se mu je opravičeval v imenu naselja in poudaril, da upa, da se kaj takega več ne bo pripetilo. Enakih misli je bil tudi poglavar naselja Ludvik Levačič, ki je ob priložnosti naštel številne dosežke naselja, za katere je po njegovem mnenju zaslužna občina, z županom na čelu.

A prav na Levačiča je na omenjenem zasedanju komisije za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Črenšovci, na kateri sta bila prisotna tudi dva policista, s strani tamkajšnje romske svetnice Meri Horvat, letelo največ očitkov, saj naj bi si Levačič, po njenem mnenju, prisvojil tamkajšnji informacijski center v naselju in celo nekaterim onemogočal vstop vanj. Center sicer vzdržuje občina s pomočjo evropskega denarja, v upravljanju pa ga ima romsko društvo Romano Pejtaušago, katerega predsednik je Levačič.

Neljubi dogodek je sicer obsodil tudi Darko Rudaš, predsednik Foruma romskih svetnikov. Slednji je med drugim dejal, da ni prav, da je s tem ožigosana celotna romska skupnost in ob enem pozval k dialogu. Za 5 december je bila sklicana skupno sejo 11 županov in romskih svetnikov iz občin, kjer živijo Romi, župan Črenšovcev pa je o iskrenosti izrečenih opravičil nekoliko podvomil, saj je po njegovem mnenju problematika veliko bolj resna.