Ostalo

Obilno deževje zajelo Prekmurje, zalilo kletne prostore DOŠ I Lendava

Pravo poletno neurje bi lahko rekli, se je odvilo včeraj pozno popoldan in zvečer. Težave so imeli v večjem delu Prekmurja, v kar nekaj krajih, tudi na območju Lendave, je padala sodra. Narava je, kot kaže, nad naše kraje izlila vse za nazaj, bi mnogi rekli, polne roke dela pa so imeli seveda gasilci. Na Goričkem je zapadlo 93 mm dežja na kvadratni meter, v Ljubljani pa 88.
Nad Slovenijo se je včeraj v poznih popoldanskih urah razbesnelo močno neurje. Najprej je zajelo severovzhod države, padavine so proti večeru zajele že večji del države. Zalivalo je kleti, podiralo drevesa, neurje je poškodovalo tudi ostrešje stanovanjske hiše. Obilne padavine so povzročale preglavice večjemu delu Prekmurja, polne roke dela pa so imeli gasilci. Regijski center za obveščanje v Murski Soboti je polne roke dela imel predvsem s klici zaradi zalitih kleti. V Lendavi je zalilo kletne prostore Dvojezične osnovne šole 1 Lendava do višine 15 centimetrov, a je vodostaj v kleti naglo padel do prihoda gasilcev. Ti so izčrpali vodo iz jaška dvigala, preostalo vodo so počistili zaposleni na šoli s sesalci. Obilica vode se je zadržala tudi na enosmerni cesti v Mlinski ulici v Lendavi, v Dolgi vasi na glavni cesti pa se je poleg vode nabrala še obilica peska in kamenja. Cesta je sicer bila prevozna brez težav. Odmašiti je sicer bilo potrebno še kanalete in očistiti dvorišče stanovanjskega objekta.

Uprava republike Slovenije za zaščito in reševanje (SPIN) poroča, da je močno neurje zajelo občino Ljutomer. Gasilci PGD Ljutomer, PGD Gresovščak, PGD Radomerje in PGD Spodnji Kamenščak so prečrpali meteorno vodo iz petnajstih kletnih prostorov in štirih garaž ter očistili eno cestišče. Močno neurje pa je zajelo tudi območje Beltincev. Tamkajšnji gasilci so prečrpali meteorno vodo iz štirih stanovanjskih objektov. V naselju Odranci je bilo v neurju močno poškodovano ostrešje stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Odranci, ki so streho prekrili s folijo. Obveščena je bila tudi tamkajšnja enota Civilne zaščite. Gasilci PGD Murska Sobota in PGD Pušča so prečrpali vodo iz več stanovanjskih objektov, PGD Pušča je tudi sanirala streho stanovanjske hiše. Meteorna voda je zalila kletne prostore OŠ Puconci in dve stanovanjski hiši. Tudi tam je bila potrebna intervencija gasilcev PGD Vaneča, Gorica in PGD Puconci. V Cankovi je v drevo udarila strela, požar so pogasili gasilci, gasilci pa so posredovali tudi v Rogašovcih, ki so iz drvarnice in kuhinje prečrpali vodo.

Vodostaj v kletnih prostorih DOŠ I Lendava je naglo padel pred prihodom gasilcev PGD Lendava