Ostalo

Obeležujemo evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu

Od 17. do 23. januarja poteka Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Tudi letos ga obeležujemo z vabilom k udeležbi v presejalni program Zora in z vabilom k cepljenju proti humanemu papiloma virusu (HPV). V turkizno barvo je vsaki večer obarvana tudi lendavska mestna hiša.
Minister Janez Poklukar je ob pričetku tedna preprečevanja raka materničnega vratu povedal: “Zadovoljen sem, da je Slovenija na dobri poti k eliminaciji raka na materničnem vratu in da nas je Svetovna zdravstvena organizacija prepoznala kot državo, ki lahko med prvimi v Evropi doseže ta cilj.” V Sloveniji dosegamo več kot 70 odstotno udeležbo žensk v programu Zora in učinkovito zdravimo predrakave in rakave spremembe materničnega vratu pri več kot 90 odstotkov žensk. Naš izziv ostaja povečanje precepljenosti deklic in dečkov proti virusu HPV.

Minister Poklukar: “Kljub pandemiji covid-19 program Zora deluje nemoteno in varno, zato pozivam vse ženske, še posebej v mlajših starostnih skupinah, naj se redno udeležujejo presejalnih pregledov. Še posebej pa k cepljenju proti HPV vabim deklice in dečke, ki obiskujejo šesti razred osnovne šole, in se lahko brezplačno cepijo v ambulantah pediatrov in šolskih zdravnikov. S cepljenjem proti virusu HPV se v kasnejšem življenju zmanjša tveganje za raka materničnega vratu in tudi nekatere druge rake, ki jih lahko povzroči ta virus.”

V občini Lendava je bila lansko leto pregledanost v okviru presejalnih testov 61,2 odstotna, kar je pod ciljno vrednostjo in pod slovenskim povprečjem. V podporo globalni strategiji bo mestna hiša v občini Lnedava v tem tednu osvetljena v turkizni barvi, ki je simbolična barva raka materničnega vratu.

FOTO: Tomaž Galič