Občinski svetnik nas je opozoril na domneven izpust nove čistilne naprave na Hotizi, izvajalec del zanika, da gre za izpust po sanaciji

Občinski svetnik Stanislav Gjerkeš nas je pred nekaj dnevi opozoril na domnevno onesnaženje, gre za nekakšno brozgo, v neposredni bližini pred kratkim sanirane čistilne naprave na Hotizi. Po njegovem mnenju gre za nečistoče iz čistilne naprave, izvajalec montaže čistilne tehnologije, ki je ob enem tudi proizvajalec opreme za prečiščevanje, to je podjetje Tehnix iz sosednje Hrvaške, očitke zavrača, češ, da gre za ostanke od prej, ko čistilna naprava zaradi dotrajanosti ni delovala skladno s predpisi.
Občinski svetnik Stanislav Gjerkeš je naše uredništvo pred dnevi obvestil o domnevnem onesnaženju, ki po njegovem mnenju izvira iz sanirane čistilne naprave. Spomnimo: 22. aprila so takratni minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak, nekdanji župan Občine Lendava Janez Magyar in direktor podjetja Tehnix Đuro Horvat s prerezom traku slavnostno odprli novo (rekonstruirano) čistilno napravo na Hotizi. Po mnenju Gjerkeša s čistilno napravo ni vse v redu, domnevno onesnaženje pa je podkrepil tudi s fotografijama.

Kaj se pravzaprav dogaja na čistilni napravi smo vprašali tudi direktorja lendavskega komunalnega podjetja Eko Park d.o.o., Jožefa Gerenčerja, ki nam je dejal, da “podjetje v tem trenutku sanirane čistilne naprave v upravljanje še ni prevzelo.” Je pa dejal, da “prejšnja čistilna naprava na Hotizi ustreznih parametrov čiščenja ni dosegala in je tako sanacija oz. rekonstrukcija bila nujno potrebna,” kar je potrdila tudi pristojna inšpekcija, o čemer smo že pisali. Gerenčer nam je sicer še dejal, da izvajalec izvaja nastavitve in umerjanja naprave, ter da mulj ki ostaja, podjetje Eko Park d.o.o odvaža na lendavsko čistilno napravo.

Po naših neuradnih a zelo zanesljivih informacijah so zaposleni iz podjetju Tehnix skorajda vsak dan prisotni na lokaciji, saj čistilno napravo nastavljajo in parametrirajo, pri čemer zunanji izvajalci za laboratorijske analize slednje tudi izvajajo. Podjetje odstranjuje blato iz čistilne naprave na prepisan način. Kot so dejali pri podjetju, stanje na fotografiji “ni povezano z delovanjem čistilne naprave po rekonstrukciji. Verjetno je prav to bil razlog za obnovo. Upoštevati je potrebno, da fino prilagajanje čistilne naprave še poteka in v bližnji prihodnosti, v približno 30 dneh, pričakujemo dokončanje parametrizacije in zagon naprave popolnoma samostojno, z daljinskim nadzorom. Naslednji teden je predvideno novo vzorčenje vode, ki nam bo dalo potrebne analize, da vidimo pravo stanje naprave.” Med drugim so v podjetju še zapisali, da so pripravljeni posredovati rezultate analize.