Sveže

Občina Lendava prejela glavno energetsko nagrado Časnika Finance v kategoriji Energetsko učinkovit projekt

Občina Lendava je včeraj v Portorožu prejela glavno energetsko nagrado Časnika Finance v kategoriji Energetsko učinkovit projekt po izboru komisije. Dobitnike nagrad so razglasili včeraj zvečer, na tradicionalni, že 25. konferenci Dnevi energetikov, ki v središče postavila energetsko krizo ter njene izzive in priložnosti.
“Občina Lendava se je med finaliste uvrstila s Projektom Store4HUC (Hranilniki energije v urbanih zgodovinskih središčih). Pri tem projektu gre za pilotno investicijo v latentni hranilnik toplote v povezavi z geotermalno energijo v enem izmed objektov kulturne dediščine, lendavski knjižnici. V okviru tega projekta je tako še ena javna stavba v občini Lendava prešla iz fosilnega goriva na obnovljivi vir energije,” so sporočili iz Občine Lendava.

Evropski projekt Store4HUC razvija rešitve za obnovljive vire energije in njihovo shranjevanje v zgodovinskih in zaščitenih stavbah. Oskrbovanje omenjenih stavb z obnovljivo energijo ni vedno enostavno, kaj šele shranjevanje energije. Vidne spremembe na stavbah niso možne, zaradi zaščite in kasnejša namestitev hranilnikov energije znotraj stavb je pogosto težavna. To zahteva večkrat domiselne rešitve.

Namen projekta je izboljšati teritorialno zasnovane strategije energetskega načrtovanja z nizkimi emisijami ogljikovega dioksida. Projekt bo obogatil politike, ki podpirajo blaženje podnebnih sprememb v zgodovinskih mestnih središčih, s poudarkom na izboljšanem urbanem in prostorskem načrtovanju pri vključevanju sistemov za shranjevanje energije za povečanje javnih institucionalnih in komunalnih zmogljivosti. Evropski projekt Store4HUC razvija rešitve za obnovljive vire energije in njihovo skladiščenje v zgodovinskih mestnih središčih.

Zaradi strogih predpisov za zaščito zgodovinskih stavb, je težko oskrbovati in skladiščiti obnovljivo energijo v teh objektih. Store4HUC se spopada s tem izzivom tako, da ponuja rešitve za prilagajanje oskrbe z energijo in shranjevanje z nizkimi emisijami ogljikovega dioksida v zgodovinskih mestnih središčih in ponuja prilagojena orodja za oceno učinka shranjevanja energije in energetske neodvisnosti. Pilotske investicije se izvajajo v 4-ih zgodovinskih mestnih stavbah na Hrvaškem, v Italiji, Sloveniji in Avstriji.

Pri tem projektu gre za pilotno investicijo v latentni hranilnik toplote v povezavi z geotermalno energijo. S tem so se znižali stroški energije, ki so tudi pozitivno vplivali na izpuste toplogrednih plinov.