Ostalo

Občina Črenšovci včeraj praznovala

Občina Črenšovci je ena od občin v Prekmurju, na dolinskem (markovskem) delu Prekmurja. Včeraj so tam praznovali. Na ta dan, leta 1322 so bili Črenšovci namreč prvič poimenovani in tudi zapisani. Od takrat so se seveda za vsak kraj, torej tudi za Črenšovce, izmenjevala različna ugodna in manj ugodna zgodovinska obdobja.
“Občina Črenšovci praznuje 8. maja svoj praznik. Na ta dan leta 1322 so bili Črenšovci prvič poimenovani in zapisani. Od takrat so se izmenjala različna zgodovinska obdobja, ugodna in manj ugodna. Obdobje leta 2020 bo še posebej zapisano in povsem drugačno, saj ga je zaznamovala epidemija in stanje kot ga še ni bilo. Občinskega praznika tako letos ne moremo praznovati tako, kot smo ga načrtovali. Lahko pa nam misli ob prazniku uidejo v preteklost – na lepa praznovanja, številne dogodke in prireditve. Lahko se spomnimo nagrajencev, društev, častnih občanov in vseh izjemnih posameznikov, ki so nesebično prispevali k razvoju naše skupnosti. Lahko smo ponosni nanje,” je zapisala županja Občine Črenšovci, Vera Markoja.

“Hvala, dragi občani in občanke, da ste strpni in razumevajoči”

“V tem času, ko se soočamo z epidemijo, se še posebej spomnimo vseh, ki nam pri tem nesebično pomagajo. Iskrena hvala in poklon vsem prostovoljcem, ki ste nam priskočili na pomoč. Hvala, dragi občani in občanke, da ste strpni in razumevajoči, v želji po čimprejšnji umiritvi razmer. Bodimo povezani, enotni in solidarni še naprej. Hkrati pa upajmo in vse to nas bo naredilo močnejše in preudarnejše. Le tako bomo kos novim izzivom in le tako bomo še naprej skupaj ustvarjali zgodbe za razvoj naše občine. Želim si, da se kmalu spet srečamo. Čestitam vam ob našem prazniku in vam želim predvsem veliko zdravja,” je še zapisala županja.

Ob popisu leta 2001 je bila slovenščina materni jezik 3825 (93,8 %) občanom, romščina 129 (3,2 %) osebam, hrvaščina pa 30 (0,7 %) osebam. Neznano je za 524 (2,3)% oseb. 3452 ali 84,6 % je rimokatoličanov.