Občina Črenšovci poskrbela za prevoze starejših

Tudi Občina Črenšovci se pridružuje Občinam, ki starejšim občanom omogočajo prevoze. V tem primeru torej ne gre za javni potniški prevoz, kot ga denimo opravljajo avtobusna podjetja, temveč za prevoz, ki ga prostovoljec opravi od točke A do točke B na območju občine ali izjemoma na območje druge občine.
Od novembra 2021 naprej bo Občina Črenšovci poskrbela za prevoze starejših občanov, so sporočili iz Občine Črenšovci. Do prevoza so upravičene občanke in občani, ki so starejši od 65 let, ki sami ne vozijo, nimajo sorodnikov, ki bi jim pomagali in imajo nižje mesečne prihodke. Prevoz bo z vozilom v lasti občine izvajal voznik prostovoljec, ki bo izpolnjeval pogoje iz sprejetega Pravilnika o uporabi vozila za prevoz starejših v Občini Črenšovci. Do sedaj so se Občini javile tri osebe, ki so takšne prevoze pripravljene izvajati. “Hvala za njihovo pripravljenost. Vabimo tudi druge zainteresirane občane, da se vključijo v ta projekt,” so sporočili iz Občine Črenšovci.

Prevozi so omejeni na območje Občine Črenšovci, razen pri zagotavljanju zdravstvenih storitev, kjer se območje razširja še na sosednje občine in mestno občino Murska Sobota in se izvajajo po naslednjem prioritetnem vrstnem redu:

  • prvenstveno so namenjeni za vožnjo do zdravstvene postaje in lekarne v Črenšovcih, zatem pa do zdravstvenih ustanov v sosednjih občinah in v mestni občini Murska Sobota,
  • prevozi do javnih ustanov v občini in sosednjih občinah (občina, upravna enota, banka, pošta ipd.), se opravijo, če jih je časovno možno uskladiti in ni povpraševanja po prevozih do zdravstvenih ustanov.

“Prevozi so prvenstveno so namenjeni za vožnjo do zdravstvene postaje in lekarne v Črenšovcih, za tem pa do zdravstvenih ustanov v sosednjih občinah in v mestni občini Murska Sobota, prevozi do javnih ustanov v občini in sosednjih občinah (občina, upravna enota, banka, pošta ipd.), se opravijo, če jih je časovno možno uskladiti in ni povpraševanja po prevozih do zdravstvenih ustanov,” so še razkrili pri Občini Črenšovci.

Prostofer v Lendavi

Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim v Lendavi, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd. Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. Takšna oblika prevoza v Lendavi deluje od sredine januarja letos.