Sveže

Nov slovenski prodor v kriptosvet: Lendavčan s prijateljem razvil platformo Futourist

Zakaj z objavami ocen zdaj služijo samo omrežja, avtorji pa nič, se sprašujejo slovenski ustvarjalci platforme Futourist. Si zamišljate, da na Facebooku všečkate objave, pišete recenzijo za nek hotel na Tripadviserju ali ocenjujete restavracijo, gostilno ali zdravstveno ambulanto na Yelpu in ste za vse to plačani? Prav to je v začetku pričel razvijati Lendavčan Ninoslav Kutnjak s prijateljem Žigo Lukšo. Sedaj je s projektom povezanih osem ljudi.
S tem, ko ocenjujete znamenitosti, nastanitve, restavracije in še marsikaj, se pravi počnete to, kar smo opisali v uvodu, pomagate mnogim bodočim potnikom, da si ustvarijo pravo sliko o tem, kar jih zanima kot njihov naslednji cilj. Svojo pomembno vsebino praktično podarjate lastniku dotične spletne strani, ki pa z njo zelo dobro zasluži, vas pa v zameno za to nagradi s kakšnimi statusi ali točkami, ki vam sicer v resničnem svetu ne pomagajo prav veliko.

Zakaj del tega velikega kolača ne bi dobili tudi vi kot ustvarjalec vsebine, okrog katere se gradi dobiček? Sedaj ga boste lahko, pravi ekipa osmih mladih podjetnikov, med katerimi je tudi Lendavčan Ninoslav Kutnjak, ki je spletno platformo Fotourist ustanovil s prijateljem Žigo Lukšo, kasneje pa so se pridružili še ostali enako misleči. Posredno povezanih s projektom jih je, poleg omenjenih osmih, še šest. Na omenjeni platformi bodo tako vsa mnenja nagrajena s kriptožetoni FTR Token (Futourist Token), ki bodo del kriptovalutnega omrežja Ethereum.

Jutri je njihov dan D

Jutri, torej v torek, se bo delovanje platforme Fotourist tudi uradno začelo. Zagonski kapital je trenutno kriptovaluta Ethereum, Ethereumov pa imajo mladi podjetniki za nekaj čez 3 milijone dolarjev, kar je precej zavidljiva višina zagonskega kapitala. Cilj je pridobiti za 5,6 milijona dolarjev zagonskega kapitala v kriptovaluti Ethereum. Tako se bodo že čez nekaj ur podali tja, kjer slovenski blockchain start-upi že kraljujejo. V kriptosvet.

Mladi podjetniki, med katerimi je tudi že prej omenjeni Lendavčan, imajo svoje prostore na ljubljanskem Viču, že zelo kmalu pa se bodo preselili, saj postajajo trenutni prostori pretesni. Trg, na katerega vstopajo mladi podjetniki, je trenutno velik impozantnih 190 milijard dolarjev, naslednjo leto pa bi ta naj bil že neverjetnih 330 milijard dolarjev. Kot nam je povedal Ninoslav, sta idejo z Žigo pričela razvijati lanskega marca. Konference, kjer so širili svoj produkt, so bile v Amsterdamu, Berlinu, Cancun Mexicu, New Yorku in San Franciscu.

Najbolj cenjena oblika ocenjevanja bodo na omenjeni platformi videoprispevki, saj imajo ti trenutno najvišjo stopnjo zaupanja, najtežje pa jih je tudi ponarediti. Ekipa Futourista ima sicer že delujočo rešitev ki jo uporablja milijon ljudi dnevno. To je platforma OpenHours, v Sloveniji poznana kot odpiralni časi. Mladi ustvarjalci so tako prepričani, da bo Futourist prva na tehnologiji blockchain delujoča platforma, ki bo uporabnike nagrajevala za njihove ocene in opise.

FTR Token bo veljavno plačilno sredstvo

“Vsak, ki nam nakaže svoj Ethereum, (gre seveda za poljubno višino), s tem vloži v naš zagonski kapital. Ta v zameno za to dobi naše kriptožetone (FTR Token). Ko bomo pričeli poslovati, bodo ti pričeli rasti, kot na borzi,” nam je včeraj zvečer povedal Ninoslav in dodal, da bodo kar 40% kriptožetonov FTR podelili prvim registriranim uporabnikom. Namen je torej zagotoviti univerzalno uporabnost te valute tudi zunaj platforme, za kar že potekajo pogovori s ponudnikom ene od plačilnih kartic. Prve preizkusne kartice bodo v prometu proti koncu letošnjega leta.